Na straganach już są śliwki, więc postanowiłam upiec ciasto na wskroś śliwkowe, czyli takie z dużą ilością śliwek i jeszcze z dodatkiem powideł śliwkowych.
Marzyło mi się kruche kakaowe; ale takie naprawdę kruchutkie, a nie zbite, i to właśnie do takich należy.
Do tego chciałam, by było zwykło-niezwykłe, więc dodałam kakaowo-kokosowo-migdałową wstawkę, która niesamowicie wzbogaca smak!
Nadzienie to po prostu gęsty śmietankowy budyń, do którego wciśnięte są kwaśne śliwki, jednak to nie jedyne miejsce, w którym się pojawiają, ponieważ są również (wcześniej podsmażone) rozsmarowane na wspomnianej wstawce.
Wierzch stanowi chrupiąca kakaowa kruszonka oprószona cukrem pudrem.
Ciasto nie jest trudne ani zbyt pracochłonne, wszakże jest przepyszne: wysokie, podzielne, niezbyt słodkie, kruchuteńkie, z aksamitnym budyniem i masą śliwek – jest idealne, takie babcine; od dobrej babci, a nie wstrętnej babki ;p
W sam raz na zbliżające się niedzielne popołudnie 😉
Przepis na kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i z budyniem śmietankowym (forma o średnicy 25x36cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na kruszonkę z Moich Wypieków; proporcje dopasowałam do foremki i tak też podaję, a ciasto jasne zamieniłam na ciemne)
Składniki:
Kruchy kakaowy spód:
- 240 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g mąki kukurydzianej
- 50 g gorzkiego kakao
- 6,5 łyżek cukru
- 1,5 średniego jajka
- 206 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
Budyń śmietankowy:
- 4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każdy na 0,5 l)
- 1,5 l mleka
- 10 płaskich łyżek cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Kakaowo-kokosowo-migdałowa wstawka:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 10 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Kakaowa kruszonka:
- 170 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 gorzkiego kakao
- 130 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1,5 kg śliwek
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki cukru
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na kruchy spód zagnieść, wylepić dno blachy i schłodzić w lodówce przez 1h.
Następnie zagnieść kakaowo-kokosowo-migdałową wstawkę i kruszonkę: każde oddzielnie owinąć w folię i również wstawić do lodówki.
Schłodzony spód podpiec około 30minut, w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Krótko przed wyjęciem spodu przygotować budyń: 1 l mleka zagotować z cukrem oraz aromatem, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy, a gdy mleko zacznie wrzeć wlać na nie mieszankę i gotować aż do zgęstnienia.
Podpieczony spód posmarować powidłami śliwkowymi, wylać równomiernie gęsty, gorący budyń, powciskać połówki śliwek, zetrzeć na nie kakaowo-kokosowo-migdałową wstawkę i piec około 1,5-2h w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; ja piekłam chyba nawet trochę ponad 2h – trzeba zwrócić uwagę na budyń, który musi się dobrze ściąć).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie podsmażyć pozostałe śliwki (wrzucić pokrojone w dość duże kawałki do garnka, wlać 1 łyżkę wody, wsypać 2 łyżeczki cukru i gotować na małej mocy palnika do momentu aż zmiękną i zgęstnieją) i upiec kruszonkę: ciasto rozkruszyć i rozsypać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; od czasu do czasu należy przemieszać, by się nie pozlepiała).
Na wierzchu wystudzonego ciasta rozłożyć podsmażone śliwki, oprószyć wystudzoną kruszonką i oprószyć cukrem pudrem.