Jestem tam, gdzie dłonią mogę dotknąć gór, a głowę zatopić w chmurach.
Krążę dolinami, słucham legend szeptanych przez strumyki, odgarniam mgłę i pogrążam w ciemnicy jaskiń.
W każdej przełęczy tkwi tajemnica.
Nie chcę wracać.
Dopijam gorzką, ale lekko pachnącą orzechami kawę i dzielę się przepisem na dość niskie, kruche, intensywnie maślane ciasto z dżemem morelowym, gruszkami oraz uwielbianymi w dzieciństwie ciasteczkami „Brzydkie a dobre”.
Niby tak niewiele składników, niby tak prosto, a jakże cudownie.
Pyszne i na zimno i na ciepło z gałką lodów waniliowych 😉
Nadzienie można wzbogacić cynamonem – będzie równie wspaniale.
Na gruszki zapraszam też tu:
1. Kruche ciasto z gruszkami, kremem i bezą
2. Ciasto czekoladowe z gruszkami
3. Sernik orzechowy z gruszkami
4. Tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami
5. Gruszkowo-karmelowe bułeczki drożdżowe
Przepis na kruche ciasto z gruszkami (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z własnymi modyfikacjami)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 420 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru pudru
- 172, 5 g zimnego masła
- 1,5 jajka
- 1,5 żółtka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 4-6 łyżeczek zimnej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 dużych gruszek
- 1 słoik dżemu morelowego
- 4 porządne garstki ciasteczek „Brzydkie a dobre”
- 1 garstka podprażonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2h.
Ciasto podzielić na 2 części (większą i mniejszą): większą częścią (czyli jakieś 3/4 ciasta) wyłożyć spód tortownicy i podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Podpieczony spód posmarować dżemem morelowym, posypać połową pokruszonych ciasteczek „Brzydkie a dobre”, poukładać wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone w ósemki gruszki, posypać resztą ciasteczek, a z wierzchu zrobić kratkę z pozostałego ciasta.
Piec około 50-65 minut, w temperaturze 180°C (gruszka musi zmięknąć, a ciasto ładnie się zezłocić).
Po upieczeniu wierzch należy obsypać podprażonymi na patelni płatkami migdałów.