Kruche ciasto z gruszkami

Jestem tam, gdzie dłonią mogę dotknąć gór, a głowę zatopić w chmurach.

Krążę dolinami, słucham legend szeptanych przez strumyki, odgarniam mgłę i pogrążam w ciemnicy jaskiń.

W każdej przełęczy tkwi tajemnica.

Nie chcę wracać.

Dopijam gorzką, ale lekko pachnącą orzechami kawę i dzielę się przepisem na dość niskie, kruche, intensywnie maślane ciasto z dżemem morelowym, gruszkami oraz uwielbianymi w dzieciństwie ciasteczkami „Brzydkie a dobre”.

Niby tak niewiele składników, niby tak prosto, a jakże cudownie.

Pyszne i na zimno i na ciepło z gałką lodów waniliowych 😉

Nadzienie można wzbogacić cynamonem – będzie równie wspaniale.

 

Na gruszki zapraszam też tu:

1. Kruche ciasto z gruszkami, kremem i bezą

2. Ciasto czekoladowe z gruszkami

3. Sernik orzechowy z gruszkami

4. Tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami

5. Gruszkowo-karmelowe bułeczki drożdżowe

Przepis na kruche ciasto z gruszkami (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z własnymi modyfikacjami)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 420 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 172, 5 g zimnego masła
  • 1,5 jajka
  • 1,5 żółtka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 4-6 łyżeczek zimnej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 dużych gruszek
  • 1 słoik dżemu morelowego
  • 4 porządne garstki ciasteczek „Brzydkie a dobre”
  • 1 garstka podprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2h.

Ciasto podzielić na 2 części (większą i mniejszą): większą częścią (czyli jakieś 3/4 ciasta) wyłożyć spód tortownicy i podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Podpieczony spód posmarować dżemem morelowym, posypać połową pokruszonych ciasteczek „Brzydkie a dobre”, poukładać wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone w ósemki gruszki, posypać resztą ciasteczek, a z wierzchu zrobić kratkę z pozostałego ciasta.

Piec około 50-65 minut, w temperaturze 180°C (gruszka musi zmięknąć, a ciasto ładnie się zezłocić).

Po upieczeniu wierzch należy obsypać podprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *