Sernik orzechowy z gruszkami

Wczoraj na wytrawnie, więc dzisiaj dla równowagi na słodko, w postaci sernika: bardzo kremowego, bardzo delikatnego, przez dodatek orzechów laskowych oraz soczystych gruszek jesienno-zimowego, z puszystą warstwą bitej śmietany i kajmakowym wzorkiem z wierzchu – a wszystko to na kruchutkim spodzie 😉

Przepis na sernik orzechowy z gruszkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Orzechowa masa serowa z gruszkami:

  • 750 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 80  orzechów laskowych (zmielonych)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 2 gruszki (dojrzałe)

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Orzechowa masa serowa z gruszkami:

Twaróg, mascarpone, cukier, jajka oraz wymieszane z budyniem zmielone orzechy zmiksować krótko tylko do połączenia się składników. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę gruszki – wymieszać.

Masę wylać na podpieczony wcześniej spód.

Piec około 70 minut, w temperaturze 160 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić. Posmarować ubitą z cukrem pudrem śmietaną. Z wierzchu udekorować masą kajmakową.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *