Przepis na niedzielę: jogurtowa babka z makiem, czerwoną porzeczką i migdałami

Jestem w trakcie recenzji jednej z książek, którą dawno dawno temu przeczytałam, ale  tutaj o niej nic nie naskrobałam – wtenczas dodam przepis na błyskawiczne ciasto, które można wykonać już teraz i uczynić to w kilka chwil, więc jest szansa, że jak ktoś wpadnie na niedzielną kawę, to załapie się na kawałek pysznego, jeszcze pachnącego latem ciasta 😉

To niby odrobinę, a jednak kompletnie zmieniający wygląd i smak, zmodyfikowany chlebek jogurtowy, ale tym razem dodałam do niego mak oraz czerwone porzeczki, z kolei wierzch, dla zrównoważenia przyjemnej, orzeźwiającej kwaskowatości, oblałam słodką polewą z białej czekolady, a do pochrupania obsypałam podprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Przepis na jogurtową babkę z makiem, czerwoną porzeczką i migdałami (keksówka o dolnych wymiarach 10×29 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 płaskie łyżki suchego maku
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego (nie light)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g czerwonych porzeczek

Polewa czekoladowa:

  • 80 g białej czekolady
  • 40 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • czerwona porzeczka (do ozdoby)
  • podprażone płatki migdałów (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

W misce umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i jogurt – wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Następnie wsypać mak i mąkę przesianą z proszkiem oraz sodą – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać czerwone porzeczki.

Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (śmietanę zagotować, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos), ozdobić czerwonymi porzeczkami i podprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *