Jestem w trakcie recenzji jednej z książek, którą dawno dawno temu przeczytałam, ale tutaj o niej nic nie naskrobałam – wtenczas dodam przepis na błyskawiczne ciasto, które można wykonać już teraz i uczynić to w kilka chwil, więc jest szansa, że jak ktoś wpadnie na niedzielną kawę, to załapie się na kawałek pysznego, jeszcze pachnącego latem ciasta 😉
To niby odrobinę, a jednak kompletnie zmieniający wygląd i smak, zmodyfikowany chlebek jogurtowy, ale tym razem dodałam do niego mak oraz czerwone porzeczki, z kolei wierzch, dla zrównoważenia przyjemnej, orzeźwiającej kwaskowatości, oblałam słodką polewą z białej czekolady, a do pochrupania obsypałam podprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Przepis na jogurtową babkę z makiem, czerwoną porzeczką i migdałami (keksówka o dolnych wymiarach 10×29 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 płaskie łyżki suchego maku
- 2 duże jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego (nie light)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 350 g czerwonych porzeczek
Polewa czekoladowa:
- 80 g białej czekolady
- 40 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- czerwona porzeczka (do ozdoby)
- podprażone płatki migdałów (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
W misce umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i jogurt – wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Następnie wsypać mak i mąkę przesianą z proszkiem oraz sodą – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać czerwone porzeczki.
Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (śmietanę zagotować, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos), ozdobić czerwonymi porzeczkami i podprażonymi na patelni płatkami migdałów.