Ulice są smutne i deszczowe; lubię smutne ulice, bo mam smutną Duszę, a ona krążąc takimi bardziej dostrzega otoczenie – czuje je. Chmury na niebie nie istnieją. Pod butami płynie mi chwilowa rzeka. Świat przejadł się kolorami i świeżymi smakami – teraz chce ponuro, błotniście oraz tęsknie. Teraz chce aromatycznie i treściwie – pragnie widoki i emocje zatopić w herbacie, przechrupać bakaliami tudzież oprószyć kardamonem.
I ja nie tyle wychodzę mu naprzeciw, co łaknę wtopić się minorowy klimat, więc stawiam na stole ogromne ciasto drożdżowe, które pachnie i smakuje jesienią: puszyste, wyrośnięte kawowe blaty przełożone dżemem morelowym, ciężką, tradycyjną masą serową, z wierzchu wzbogacone o morele i słodką kruszonkę – filiżankę czego do tej pyszności?
Przepis na kawowe ciasto drożdżowe z serem i morelami (blacha o wymiarach 25×36 cm) (Przepis na ciasto i masę serową pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, resztę dodałam od siebie)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 4 i 1/4 do 4,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) (minus 3 łyżki, w miejsce których należy wsypać kawę)
- 14 g drożdży suchych
- 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafé Sensazione Créme)
- 200 ml maślanki lub kefiru
- 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 2 żółtka
- 8 łyżek masła (miękkiego)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 10 łyżek cukru
- 120 g masła (miękkiego)
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu morelowego
- świeże morele (wykorzystałam 25 dość dużych sztuk)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z kawą i suchymi drożdżami, dodać resztę składników – wyrobić, pod koniec wlewając roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
Połączyć składniki na kruszonkę – wstawić do lodówki.
Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Pierwszą część umieścić na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posmarować dżemem morelowym, wyłożyć masę serową (ser przecisnąć dwukrotnie i dokładnie połączyć z resztą składników), przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, na nim poukładać obrane i pokrojone w ćwiartki morele i obsypać z wierzchu schłodzoną kruszonką – ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 h.
Piec około 1 h, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki), następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.