Kawowe ciasto drożdżowe z serem i morelami

Ulice są smutne i deszczowe; lubię smutne ulice, bo mam smutną Duszę, a ona krążąc takimi bardziej dostrzega otoczenie – czuje je. Chmury na niebie nie istnieją. Pod butami płynie mi chwilowa rzeka. Świat przejadł się kolorami i świeżymi smakami – teraz chce ponuro, błotniście oraz tęsknie. Teraz chce aromatycznie i treściwie – pragnie widoki i emocje zatopić w herbacie, przechrupać bakaliami tudzież oprószyć kardamonem.

I ja nie tyle wychodzę mu naprzeciw, co łaknę wtopić się minorowy klimat, więc stawiam na stole ogromne ciasto drożdżowe, które pachnie i smakuje jesienią: puszyste, wyrośnięte kawowe blaty przełożone dżemem morelowym, ciężką, tradycyjną masą serową, z wierzchu wzbogacone o morele i słodką kruszonkę – filiżankę czego do tej pyszności?

Przepis na kawowe ciasto drożdżowe z serem i morelami (blacha o wymiarach 25×36 cm) (Przepis na ciasto i masę serową pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, resztę dodałam od siebie)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 4 i 1/4 do 4,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) (minus 3 łyżki, w miejsce których należy wsypać kawę)
  • 14 g drożdży suchych
  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafé Sensazione Créme)
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 10 łyżek cukru
  • 120 g masła (miękkiego)

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu morelowego
  • świeże morele (wykorzystałam 25 dość dużych sztuk)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z kawą i suchymi drożdżami, dodać resztę składników – wyrobić, pod koniec wlewając roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

Połączyć składniki na kruszonkę – wstawić do lodówki.

Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Pierwszą część umieścić na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posmarować dżemem morelowym, wyłożyć masę serową (ser przecisnąć dwukrotnie i dokładnie połączyć z resztą składników), przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, na nim poukładać obrane i pokrojone w ćwiartki morele i obsypać z wierzchu schłodzoną kruszonką – ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 h.

Piec około 1 h, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki), następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *