Szybkie śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Na samym początku moje kochane łobuzy: po lewej Klara, a po prawej Ofelia, które z niebywałą namiętnością obrabiają od kilku dni najnowszą zabawkę 😉

A teraz kolej na przepis.

Czasem brakuje czasu albo siły na upieczenie ciasta, ale pozostaje ochota, ewentualnie wizja nadciągających gości – wtedy też trzeba sięgnąć po coś szybkiego i bezproblemowego, jednak zawsze pysznego.

I takie też jest śmietankowe ciasto ze śliwkami oraz kruszonką, które nieodmiennie kojarzy mi się z wiejskim porankiem: wilgotne, mięciutkie, długo utrzymujące świeżość, dość wysokie, gdzie na spód nie zapadają się śliwki (bo jest odpowiednio gęste), ze zrównoważoną dzięki chrupiącej słodyczy kruszonki kwasowością.

Jest jesiennie, smacznie, bez użycia miksera, ekspresowo i bardzo aromatycznie 😉

Przepis na śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką (tortownica o średnicy 24 cm lub forma 33 x 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (użyłam 2 łyżeczki aromatu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • około 10 dużych, świeżych, odpestkowanych śliwek

Sposób przygotowania:

Składniki na kruszonkę zagnieść i umieścić w zamrażarce.

Masło i mleko podgrzać do rozpuszczenia się masła – odstawić.

W misce wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej: jajka, śmietanę, cukier i wanilię.

Następnie do powstałej mieszanki dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem – na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.

Ciasto wlać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, powciskać w nie odpestkowane śliwki (rozcięciami ku górze) i obsypać startą (lub rozkruszoną w rękach) na tarce kruszonką.

Piec około 40 minut (lub trochę dłużej; do suchego patyczka), w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Przed podaniem można z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *