Jesienią i zimą jakoś chętniej sięga się po ciasteczka, bo tak przyjemnie schrupać w chłodny wieczór coś dobrego do filiżanki parującej kawy albo herbaty 😉
Ja proponuję dzisiaj brookies, czyli dwukolorowe ciasteczka: część jasna jest krucha, maślana i waniliowa, z kolei ciemna trochę przypomina brownie, bo jest bardziej wilgotna i mocno kakaowa.
Ciasteczka nie są pracochłonne, a jak uroczo wyglądają i wspaniale smakują; na przykład w połączeniu z miętowo-cytrynową herbatą 🙂
Przepis na dwukolorowe ciasteczka brookies (25 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) + 2 łyżki
- 115 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem na puch, potem dodać jajko, żółtko oraz wanilię – połączyć. Następnie do mieszanki wsypać szklankę mąki przesianej z solą, proszkiem i sodą – zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej czubatą łyżkę gorzkiego kakao – wymieszać i schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upływie wskazanego czasu nabierać małą łyżeczką część jasną i część ciemną i lekko zwilżonymi dłońmi połączyć je i uformować z nich kulkę.
Gotowe ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kuleczkę spłaszczyć na grubość około 0,5-1 cm.
Piec około 10-15 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.