Tort Sachera

„Król deserów”, czyli wiedeński przysmak w postaci Tortu Sachera zagościł również u mnie 🙂

Oczywiście nie mam pojęcia jak smakuje oryginał i poniższa receptura również nie jest tą prawdziwą, a to dlatego, że wynalazca – austriacki cukiernik Franz Sacher – bardzo ściśle jej strzegł.

Tajemnica nie została odkryta do dnia dzisiejszego, ale po Internecie krążą rozmaite przepisy, które starają się ten tort odwzorować.

Ja wykorzystałam ten z Moich Wypieków i wyszło przegenialnie: mocno czekoladowy, puszysty, delikatny biszkopt (nie jest ani suchy, ani mokry, ani ciężki) przełożony morelową marmoladą i oblany gęstą, błyszczącą polewą czekoladową.

Kroi się pięknie – kawałki wychodzą równiuteńkie.

Z wierzchu wykonałam dodatkowo napis „Sacher” z mlecznej czekolady i lekko nasączyłam biszkopt morelowym likierem.

Ciasto obowiązkowo serwowane ze słodkim kleksem bitej śmietany.

Bardzo polecam.

Przepis na Tort Sachera (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 125 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 żółtek
  • 10 białek
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 160 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • marmolada morelowa
  • likier morelowy/brzoskwiniowy/gruszkowy
  • mleczna lub gorzka czekolada (na napis)
  • śmietana 36% ubita z cukrem pudrem (do podania obok tortu)

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Masło roztopić – przestudzić. Żółtka ubić lekko rózgą kuchenną i zmiksować je z roztopioną czekoladą oraz masłem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier puder; powinna powstać lśniąca, gęsta masa (jak do bezy).

Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 45 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Pierwszy blat nasączyć delikatnie likierem morelowym (może być też brzoskwiniowy lub gruszkowy), posmarować marmoladą morelową, przykryć drugim blatem, lekko go nasączyć i w całości oblać polewą czekoladową (połamaną czekoladę wrzucić do umieszczonej w garnku kremówki i delikatnie podgrzewać na małej mocy palnika aż do rozpuszczenia – potem energicznie wymieszać i na chwilę odstawić, by stała się gęsta i błyszcząca). Z wierzchu, z mlecznej lub gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej), wykonać napis „Sacher”.

Podawać z kleksem bitej śmietany.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *