Musowy tort czekoladowy z mini ptysiami

Dzisiaj propozycja na coś bardzo eleganckiego dla czekoholików, którzy chcą zaspokoić apetyt na czekoladę, a przy tym do ostateczności się nie zasłodzić (bo przecież chodzi o to, by było przyjemnie 🙂 ) – musowy tort czekoladowy z mini ptysiami: wilgotne, mocno kakaowe ciasto, idealnie piankowy mus, wewnątrz i z wierzchu niespodzianka w postaci mini ptysiów nadzianych śmietankowym kremem, a z wierzchu wiórki z białej i gorzkiej czekolady.

Czy to nie brzmi pysznie?

Brzmi i faktycznie jest pyszne 🙂

Tort jest bardzo lekki i delikatny, do tego pięknie się prezentuje: pasuje na wszelkie szczególne okazje typu urodziny, imieniny, karnawał czy sylwestra.

Jest przy nim trochę pracy, ale dla tego efektu warto. I dla tych słów, że smaczne 😉

Przepis na musowy tort czekoladowy z mini ptysiami (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki na mini ptysie:

Ciasto parzone:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 jajka
  • 125 ml wody 
  • 40 g masła
  • 1/5 łyżeczki soli

Krem:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka likieru amaretto lub kilka kropel ekstraktu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Wodę wraz z masłem i solą zagotować w garnku (z dość grubym dnem), gdy zaczną się gotować wsypać mąkę, po czym energicznie wymieszać (by się nie przypaliło). Ciasto musi uzyskać szklistą, odchodzącą od garnka konsystencję. Wystudzić.

Ostudzoną masę zmiksować (spiralną końcówką lub utrzeć drewnianą łyżką) z jajkami na gładko.

Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać (przy pomocy worka cukierniczego, małą okrągłą końcówką) mini ptysie.

Piec około 25 minut, w temperaturze 200 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania wypełnić ptysie kremem (śmietanę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dalej wsypać cukier i wlać amaretto), robiąc w nich małe dziurki.

Przechowywać w lodówce do momentu umieszczenia w musie.

 

Składniki na tort:

Ciasto kakaowe:

  • 115 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g cukru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 duże jajko
  • 125 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus czekoladowy:

  • 125 ml śmietany 36%
  • 125 g gorzkiej czekolady 
  • 2 duże jajka
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:

  • wiórki z białej i gorzkiej czekolady (do ozdoby)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe:

Ciasto wykonywane jest ręcznie, przy użyciu rózgi kuchennej.

W jednym naczyniu lekko roztrzepać jajka, olej, ekstrakt, mleko i cukier, a w drugiej wymieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą oraz proszkiem – składniki obu misek dokładnie połączyć. Na sam koniec wlać wrzątek – wymieszać.

Ciasto wychodzi bardzo płynne.

Tak przygotowane ciasto wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut, w temperaturze 175 °C.

Wyjąć. Wystudzić.

Mus czekoladowy:

W garnku podgrzać śmietanę, zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki gorzką czekoladę – odstawić na około 2 minuty i wymieszać na gładki sos. Lekko przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka dodać do czekoladowego sosu, dokładnie wymieszać, z kolei białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a potem powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier puder.

Powstałą pianę bardzo delikatnie, przy użyciu szpatułki, wmieszać do sosu czekoladowego.

Wykonanie:

Z wystudzonego ciasta kakaowego usunąć papier do pieczenia, ponownie umieścić je w tortownicy, wyłożyć na nie 1/3 musu czekoladowego, powciskać część mini ptysiów, zalać pozostałym musem, wyrównać jego powierzchnię, w wolnych przestrzeniach umieścić resztę ptysiów (tak, by trochę wystawały ponad mus) i z wierzchu oprószyć wiórkami z białej oraz gorzkiej czekolady – wstawić do lodówki na całą noc, by odpowiednio stężało.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *