Grudzień. Aromat jałowca, cedru, wanilii, piernika i pomarańczy. Romantyczny nastrój. Tajemnica. Trzask ognia w kominku. Robione na drutach swetry i puchate czapki z pomponami. Migot kolorowych lampek. Witraże mrozu. Przystrojone ulice. Wyraźniejszy niż kiedykolwiek księżyc na czystym, czarnym niebie. Świat przykryty śniegiem, a ludzie fałszem i miłością (zależy kto się czym kieruje i jaki jest; jakim chce być). Świąteczne filmy i świąteczna atmosfera, którą powinniśmy tworzyć sobą, a nie sklepowymi aniołkami. Bombki. Kolędy. Nielubiane przeze mnie życzenia, bo w większości albo w nie nie wierzę albo uważam, że są składane zbyt powierzchownie, zbyt automatycznie, zbiorowo (jakby tak nadstawić ucho, to przeważnie każdy każdemu klepie to samo: nie myśli się więc o konkretnym człowieku, jego życiu i osobowości, tylko o odfajkowaniu tradycji). Odbijanie spojrzeń. Przeszywający chłód.
Kocham zimę, bardzo, ale chyba już nie lubię świąt; i nawet jak ukształtuję je szczerze i po swojemu, to już zawsze będą niepełne w tych, co powinni być.
Dzisiaj podaję przepis na Kruidnoten, czyli bożonarodzeniowy holenderski przysmak – są to maleńkie, okrągłe, chrupiące, korzenne ciasteczka, które robi się dość szybko (sobie akurat gratuluję cierpliwości, bo przy formowaniu jakiejś 80 sztuki trafiał mnie szlag ;p) i bezproblemowo, do tego nie zawierają wielu składników (nawet nie ma tu jajek), a wspaniale smakują i przepięknie pachną cynamonem, kardamonem czy goździkami.
Są na jeden kęs, do gorącej herbaty, w towarzystwie ukochanej osoby 😉
Przepis na Kruidnoten – holenderskie ciasteczka świąteczne (około 100 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.arabeskawaniliowa.pl/)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 125 g brązowego cukru
- 150 g masła
- 4 łyżki mleka
- 10 g przyprawy do korzennych ciasteczek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść z nich jednolite ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o średnicy około 1,5 cm, pokroić je na kawałeczki o długości również 1,5 cm, uformować z nich kulki i poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut, w temperaturze 160 °C.