Jutro Sylwester, więc minął już czas pierników, makowców i serników – pora na coś z kremem 😉
Ciasto bez pieczenia – przepyszne, wzorowane na popularnych i lubianych batonikach „Kinder Bueno”, czyli kilka warstw kakaowych herbatników, waniliowa masa budyniowo-maślana z orzechami laskowymi, czekoladowo-mleczna masa na bazie śmietany i mascarpone, „Nutella”, masa orzechowa, polewa czekoladowa, posiekane i podprażone orzechy laskowe i oczywiście „Kinder Bueno”.
Dużo kremów, aksamitność, chrupkość, a jednak wcale nie jest aż tak słodko, jakby się mogło wydawać, bo wszystko jest idealnie zrównoważone.
Ciasto jest wysokie, ale pięknie się kroi.
Najlepiej smakuje schłodzone.
Bardzo polecam 🙂
Przepis na ciasto „Kinder Bueno” (bez pieczenia) (blacha o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://poprostupycha.com.pl/; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Masa budyniowo-maślana z orzechami:
- 1 l mleka
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej (tortowej)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
- 200 g masła
- 80 g posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
Masa czekoladowo-mleczna:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 600 ml śmietany 36%
- 375 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 4 duże opakowania kakaowych herbatników
- 4 pełne łyżki „Nutelli”
- 1 puszka masy orzechowej (560 g )
- 2 garści posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
- 5 batonów „Kinder Bueno”
Sposób przygotowania:
Spód blaszki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, posmarować „Nutellą”, przykryć herbatnikami i przygotować masę budyniowo-maślaną z orzechami: w garnku zagotować niecały litr mleka, resztę zmiksować z jajkami, żółtkami, cukrami, mąką oraz proszkiem budyniowym i wlać na gotujące się mleko – zagotować do gęstości, zestawić z palnika, wrzucić masło, poczekać chwilę aż się rozpuści, zmiksować na gładki krem i wmieszać posiekane i podprażone orzechy laskowe.
Masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, posmarować gotową masą orzechową z puszki, przykryć herbatnikami i zrobić masę czekoladowo-mleczną: czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić. Śmietanę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, gdy stanie się gęsta dodać rozpuszczoną i chłodną czekoladę, wymieszać, a na koniec połączyć z mlekiem w proszku.
Masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), obsypać posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi i ozdobić batonikami „Kinder Bueno” – wstawić do lodówki na kilka godzin.