Ciasto „Kinder Bueno” (bez pieczenia)

Jutro Sylwester, więc minął już czas pierników, makowców i serników – pora na coś z kremem 😉

Ciasto bez pieczenia – przepyszne, wzorowane na popularnych i lubianych batonikach „Kinder Bueno”, czyli kilka warstw kakaowych herbatników, waniliowa masa budyniowo-maślana z orzechami laskowymi, czekoladowo-mleczna masa na bazie śmietany i mascarpone, „Nutella”, masa orzechowa, polewa czekoladowa, posiekane i podprażone orzechy laskowe i oczywiście „Kinder Bueno”.

Dużo kremów, aksamitność, chrupkość, a jednak wcale nie jest aż tak słodko, jakby się mogło wydawać, bo wszystko jest idealnie zrównoważone.

Ciasto jest wysokie, ale pięknie się kroi.

Najlepiej smakuje schłodzone.

Bardzo polecam 🙂

Przepis na ciasto „Kinder Bueno” (bez pieczenia) (blacha o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://poprostupycha.com.pl/; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Masa budyniowo-maślana z orzechami:

  • 1 l mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru 
  • 32 g cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
  • 200 g masła
  • 80 g posiekanych i podprażonych orzechów laskowych 

Masa czekoladowo-mleczna:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 600 ml śmietany 36%
  • 375 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 4 duże opakowania kakaowych herbatników
  • 4 pełne łyżki „Nutelli”
  • 1 puszka masy orzechowej (560 g )
  • 2 garści posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
  • 5 batonów „Kinder Bueno”

Sposób przygotowania:

Spód blaszki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, posmarować „Nutellą”, przykryć herbatnikami i przygotować masę budyniowo-maślaną z orzechami: w garnku zagotować niecały litr mleka, resztę zmiksować z jajkami, żółtkami, cukrami, mąką oraz proszkiem budyniowym i wlać na gotujące się mleko – zagotować do gęstości, zestawić z palnika, wrzucić masło, poczekać chwilę aż się rozpuści, zmiksować na gładki krem i wmieszać posiekane i podprażone orzechy laskowe.

Masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, posmarować gotową masą orzechową z puszki, przykryć herbatnikami i zrobić masę czekoladowo-mleczną: czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić. Śmietanę zmiksować z mascarpone i  cukrem pudrem, gdy stanie się gęsta dodać rozpuszczoną i chłodną czekoladę, wymieszać, a na koniec połączyć z mlekiem w proszku.

Masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), obsypać posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi i ozdobić batonikami „Kinder Bueno” – wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez pieczenia, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *