Śnieżna gaza przykryła świat, tuszując tym samym brud i brzydotę; jednak delikatna biel ma to do siebie, że będzie na niej widoczna najmniejsza skaza.
Prószy tak gęsto, bajkowo, niemalże upiornie.
Prószy intensywnie i zachłannie.
Prószy tak, że odbiera mi oddech z zachwytu, wzbudza tęsknotę za kiedyś i boli pięknem teraz.
Dzisiaj przepis na szybkie ciasteczka do niedzielnej herbaty, czyli kruchutkie, chrupiące, maślane ruloniki z ulubioną marmoladą (u mnie truskawkowa), sowicie obsypane grubymi kryształami cukru.
Prosto. Błyskawicznie. Z niedużej ilości składników. A jak smacznie 🙂
Przepis na kruche ruloniki z marmoladą i cukrem (35-40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/; zmieniłam nadzienie i sposób wykonania)
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g zimnego masła
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
Dodatkowo:
- twarda marmolada
- gruby cukier
- 1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, posmarować ulubioną marmoladą, zwinąć w rulon i pociąć na mniejsze kawałki.
Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać grubym cukrem.
Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C.