Kruche ruloniki z marmoladą i cukrem

Śnieżna gaza przykryła świat, tuszując tym samym brud i brzydotę; jednak delikatna biel ma to do siebie, że będzie na niej widoczna najmniejsza skaza.

Prószy tak gęsto, bajkowo, niemalże upiornie.

Prószy intensywnie i zachłannie.

Prószy tak, że odbiera mi oddech z zachwytu, wzbudza tęsknotę za kiedyś i boli pięknem teraz.

 

Dzisiaj przepis na szybkie ciasteczka do niedzielnej herbaty, czyli kruchutkie, chrupiące, maślane ruloniki z ulubioną marmoladą (u mnie truskawkowa), sowicie obsypane grubymi kryształami cukru.

Prosto. Błyskawicznie. Z niedużej ilości składników. A jak smacznie 🙂

Przepis na kruche ruloniki z marmoladą i cukrem (35-40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/; zmieniłam nadzienie i sposób wykonania)

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g zimnego masła
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka

Dodatkowo:

  • twarda marmolada
  • gruby cukier
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, posmarować ulubioną marmoladą, zwinąć w rulon i pociąć na mniejsze kawałki.

Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać grubym cukrem.

Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *