Domowe nachos

Kiedy wczoraj kierowałam się do sali kinowej na bardzo smutny i dramatyczny film „Zabawa, zabawa” w reż. Kingi Dębskiej, minęłam ogromną maszynę wypełnioną nachosami i wtedy przypomniałam sobie, że na sylwestra wykonałam ich domową, lżejszą (bo pieczoną w piekarniku, a nie smażoną w głębokim tłuszczu), ale wcale nie mniej smaczną wersję, którą się tutaj podzielę.

Nachosy wbrew pozorom nie są czymś skomplikowanym (bardziej potrzeba cierpliwości w trakcie cięcia ciasta w trójkąty xD), a na pewno jest to dużo tańsza alternatywa niż kinowa czy sklepowa.

Te wychodzą chrupiące i aromatyczne (zwłaszcza jak się je mocno doprawi), a podanie do nich rozmaitych sosów, w których będą maczane,  stanowi wspaniałą przekąskę na jakąś imprezę.

Zatem poniżej prezentuję przepis, a wkrótce (mam nadzieję) napiszę kilka słów o samym filmie; bo ostatnio czas, który miałabym poświęcić na recenzję filmów wolę spożytkować na czytanie kolejnej książki (wiadomo).

Polecam 😉

Przepis na domowe nachos (dość duża porcja; ja kopiato wypełniłam miskę o średnicy 17 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://wypiekibeaty.com.pl/)

Składniki:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • przyprawy do posypania (papryka słodka/ostra, chilli, pieprz, bazylia, oregano, kolendra, itd.)

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić je pod przykryciem na 15 minut.

Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkować (1-2 mm), pociąć w paski, a potem w charakterystyczne trójkąty.

Nachosy poukładać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i z wierzchu obsypać przyprawami.

Piec około 15 minut, w temperaturze 160°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Podawać na zimno z ulubionymi sosami (serowy, czosnkowy, pomidorowy, musztardowy, z mango, cebuli oraz papryki, z awokado i limonki, śmietanowy z serem z niebieską pleśnią, jogurtowy, koperkowy, twarożkowy z rzodkiewką i ze szczypiorkiem, itd.) albo na ciepło z salsą, oprószone startym żółtym serem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *