Szybki przepis na proste ciasteczka, które chyba jeszcze szybciej znikają z talerza, czyli chrupiące, maślane klejnociki obtoczone w posiekanych orzechach arachidowych z oczkiem z ulubionej marmolady (u mnie wieloowocowa).
To dobry pomysł na coś nieskomplikowanego i bardzo smacznego do filiżanki herbaty 😉
Przepis na chrupiące klejnociki z orzechami i marmoladą (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.obzarciuch.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ulubiona marmolada
- orzechy arachidowe
- 1 białko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść.
Z powstałego ciasta uformować kulki, posmarować je białkiem, obtoczyć w posiekanych orzechach arachidowych, na środku zrobić wgłębienie i wypełnić je marmoladą.
Ciastka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.