Chrupiące klejnociki z orzechami i marmoladą

Szybki przepis na proste ciasteczka, które chyba jeszcze szybciej znikają z talerza, czyli chrupiące, maślane klejnociki obtoczone w posiekanych orzechach arachidowych z oczkiem z ulubionej marmolady (u mnie wieloowocowa).

To dobry pomysł na coś nieskomplikowanego i bardzo smacznego do filiżanki herbaty 😉

Przepis na chrupiące klejnociki z orzechami i marmoladą (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.obzarciuch.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ulubiona marmolada
  • orzechy arachidowe
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść.

Z powstałego ciasta uformować kulki, posmarować je białkiem, obtoczyć w posiekanych orzechach arachidowych, na środku zrobić wgłębienie i wypełnić je marmoladą.

Ciastka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *