To taki przepis na ciasto bez okazji (chociaż na wielkanocnym stole będzie prezentowało się pięknie), które można upiec absolutnie zawsze i w momencie, gdy nastawia się wodę na kawę, ukroić spory kawałek (albo gdy ktoś niespodziewanie wpadnie z wizytą), by samemu sobie sprawić przyjemność 😉
Ta babka jest wilgotna, puszysta, maślana, mocno waniliowa (dobrze więc wykorzystać tu ziarenka z wanilii, ale jeśli akurat nie ma, to można zastąpić 2 łyżeczkami aromatu lub esencji) i niezbyt słodka, ale tę słodycz nadaje gęsta, aksamitna polewa z białej czekolady.
Nie ma tu nic skomplikowanego do wykonania, a efekt wspaniały!
A wielbicielom kakaowych smaków polecam równie szybką babkę kakaową 😉
Przepis na babkę waniliową z polewą z białej czekolady (forma na babkę o pojemności 2 l ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto waniliowe:
- 270 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 225 g miękkiego masła
- 4 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Potem wmieszać ziarenka z wanilii. Następnie wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlać mleko – połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (chyba, że jest silikonowa, wtedy nie trzeba).
Piec około 45-50 minut, w temperaturze 160°C (albo trochę dłużej).
Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na talerz lub paterę.
Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (śmietankę podgrzać z esencją waniliową, wrzucić do niej połamaną na kostki białą czekoladą, odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).