Babka waniliowa z polewą z białej czekolady

To taki przepis na ciasto bez okazji (chociaż na wielkanocnym stole będzie prezentowało się pięknie), które można upiec absolutnie zawsze i w momencie, gdy nastawia się wodę na kawę, ukroić spory kawałek (albo gdy ktoś niespodziewanie wpadnie z wizytą), by samemu sobie sprawić przyjemność 😉

Ta babka jest wilgotna, puszysta, maślana, mocno waniliowa (dobrze więc wykorzystać tu ziarenka z wanilii, ale jeśli akurat nie ma, to można zastąpić 2 łyżeczkami aromatu lub esencji) i niezbyt słodka, ale tę słodycz nadaje gęsta, aksamitna polewa z białej czekolady.

Nie ma tu nic skomplikowanego do wykonania, a efekt wspaniały!

A wielbicielom kakaowych smaków polecam równie szybką babkę kakaową 😉

Przepis na babkę waniliową z polewą z białej czekolady (forma na babkę o pojemności 2 l ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto waniliowe:

  • 270 g mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Potem wmieszać ziarenka z wanilii. Następnie wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlać mleko – połączyć.

Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (chyba, że jest silikonowa, wtedy nie trzeba).

Piec około 45-50 minut, w temperaturze 160°C (albo trochę dłużej).

Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na talerz lub paterę.

Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (śmietankę podgrzać z esencją waniliową, wrzucić do niej połamaną na kostki białą czekoladą, odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *