Jeśli ktoś lubi masę kajmakową, to ten przepis jest właśnie dla niego 😉
Babka kajmakowa, która nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę bardzo, bardzo smaczna: mięciutka, puszysta, choć niezbyt wysoka (dlatego też ja, by otrzymać taką o średnicy 24 cm, wykonałam ją z 1,5 poniższych proporcji), pachnąca masłem i krówkami, oblana słodką polewą i oprószona orzechami ziemnymi.
To kawał dobrego ciacha na nadchodzący weekend 🙂
Przepis na babkę kajmakową z orzechami (ja upiekłam z 1,5 poniższych proporcji w formie na babkę o średnicy spodu 24 cm; forma miała kształt róży) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 pełne łyżki cukru
- 5 dużych jajek
- 300 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 100 g masła
- sok z 0,5 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 2 pełne łyżki śmietany 36%
- orzechy ziemne
Sposób przygotowania:
Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia – odstawić do wystudzenia, ale musi wciąż pozostać płynna.
Jajka ubić z cukrem do puszystości (około 7-8 minut), następnie dodać sok z cytryny i lekko przestudzoną masę kajmakową z masłem – zmiksować.
Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na babkę (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 45-50 minut, w temperaturze 180°C .
Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na talerz lub paterę.
Z wierzchu oblać polewą kajmakową (śmietankę podgrzać z kajmakiem) i posypać posiekanymi orzechami ziemnymi.