Babeczki 😉
Tak bardzo czekoladowe, że chyba bardziej się już nie da (chociaż w sumie byłyby bardziej, jakbym je na przykład nadziała „Nutellą”, ale to już by było przegięcie ;p), więc przeznaczone dla tych, co bardzo, bardzo lubią czekoladę albo dla tych, co chcą nią sobie akurat w danym momencie poprawić humor.
Mięciutkie, aromatyczne, jak to bywa przy babeczkach – urocze i oczywiście smaczne.
Z kawałkami czekolady w środku oraz z dużą ilością czekoladowego kremu i chrupiącą (no może nie do końca chrupiącą, bo to taka bezowo-karmelowa masa oblana mleczną czekoladą) kulką „Maltesers” (są dostępne chociażby w „Biedronce”) na szczycie.
Błyskawiczne i proste wykonaniu.
Przepis na czekoladowe babeczki „Maltesers” (14 dużych i 20 mniejszych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 2 małe jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 szklanki kawy „Inki” o smaku mlecznym (w proszku)
- 0,5 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 100 g mlecznej czekolady (posiekanej)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem czekoladowy:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- Czekoladowe kulki „Maltesers”
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, po czym suche wrzucić do mokrych i wymieszać na jednolitą masę. Na sam koniec dodać posiekaną mleczną czekoladę.
Ciastem wypełnić papilotki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.
Piec około 20-30 minut, w temperaturze 180°C .
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu, przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką o kształcie głęboko wyciętej, szerokiej gwiazdki, sowicie ozdobić kremem czekoladowym (czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić – śmietanę ubić na sztywno z mascarponem i cukrem pudrem, a na sam koniec wlać czekoladę – połączyć) i kulkami „Maltesers”.
Przechowywać w lodówce.