Czekoladowe babeczki „Maltesers”

Babeczki 😉

Tak bardzo czekoladowe, że chyba bardziej się już nie da (chociaż w sumie byłyby bardziej, jakbym je na przykład nadziała „Nutellą”, ale to już by było przegięcie ;p), więc przeznaczone dla tych, co bardzo, bardzo lubią czekoladę albo dla tych, co chcą nią sobie akurat w danym momencie poprawić humor.

Mięciutkie, aromatyczne, jak to bywa przy babeczkach – urocze i oczywiście smaczne.

Z kawałkami czekolady w środku oraz z dużą ilością czekoladowego kremu i chrupiącą (no może nie do końca chrupiącą, bo to taka bezowo-karmelowa masa oblana mleczną czekoladą) kulką „Maltesers” (są dostępne chociażby w „Biedronce”) na szczycie.

Błyskawiczne i proste wykonaniu.

Przepis na czekoladowe babeczki „Maltesers” (14 dużych i 20 mniejszych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 małe jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki kawy „Inki” o smaku mlecznym (w proszku)
  • 0,5 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 100 g mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • Czekoladowe kulki „Maltesers”

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, po czym suche wrzucić do mokrych i wymieszać na jednolitą masę. Na sam koniec dodać posiekaną mleczną czekoladę.

Ciastem wypełnić papilotki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 180°C .

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu, przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką o kształcie głęboko wyciętej, szerokiej gwiazdki, sowicie ozdobić kremem czekoladowym (czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić – śmietanę ubić na sztywno z mascarponem i cukrem pudrem, a na sam koniec wlać czekoladę – połączyć) i  kulkami „Maltesers”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *