Nie ma co się dzisiaj rozpisywać: są walentynki, więc przygotowałam z tej okazji desery – u nas oczywiście w dwóch wariantach, czyli niewegańskim i wegańskim 😉
W tym roku jest to delikatny, puszysty, przypominający ptasie mleczko waniliowy krem bawarski (coś jak domowy budyń, a bardziej krem angielski, bo jest rzadszy, połączony z ubitą na sztywno śmietaną 36%) naprzemiennie poukładany z soczystą frużeliną truskawkową, z wierzchu ozdobiony truskawkami oblanymi białą oraz mleczną czekoladą, podłużnymi biszkoptami i płatkami gorzkiej czekolady.
Jest również cudownie gęsty i naturalnie słodki wegański krem kawowo-orzechowy z dodatkiem daktyli, suszonych fig, płatków owsianych oraz banana, który wzbogaciłam o smak suszonych wiśni i migdałów w jogurtowej polewie leśnej.
Pierwszy deser wymaga trochę większego nakładu pracy, ale drugi dla równowagi to tylko kwestia zmiksowania składników w blenderze, jednak uśmiech ukochanej osoby i słowa, że jest naprawdę pyszne zawsze wynagradzają trud i uświadamiają, że warto 🙂
Oba desery najlepiej smakują mocno schłodzone.
Z okazji walentynek polecam też:
- Truskawkowe trifle – staromodny deser angielski
- Eton Mess, czyli truskawki, śmietana i bezy
- Panna cotta z białą czekoladą i sosem malinowym
- Pianka z owoców leśnych z sosem z białej czekolady
- Deser z mango i truskawek
- Tiramisu w pucharkach z musem truskawkowym i lodami
- Truskawkowa pianka z musem z białej czekolady
- Czekoladowe post de creme
- Czekoladowo-pomarańczowy mus
- Ciastko czekoladowa lawa
- Czekoladowe trufle w owocowym pudrze
- Cake pops
- Ptysie z różowym kremem
- Truflowe kubeczki
- Freak shake, czyli deser na bogato
A w wersji wegańskiej:
- Kawowo-orzechowy pudding z chia i musem karobowym
- Koksowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi
- Jaglany krem „Raffaello”
- Jaglane serduszka buraczano-jabłkowe z sosem wiśniowym
- Kokosowa biała czekolada z migdałami
- Wegańskie lody chałwowe z orzechami
- Kasztanowe ciasteczka z żurawiną i migdałami
- Pralinki „Raffaello” z kaszy jaglanej
- Wegańskie blondie z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi
- Pralinki z wiśniami, masłem orzechowym i domową chałwą waniliowo-pistacjową
Smacznego!
Przepis na krem bawarski z truskawkami (2 duże lub 4 mniejsze pucharki) (przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Krem bawarski:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 60 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku (użyłam agaru)
- 200 ml śmietany 36%
Agar zalać zimną wodą do przykrycia – odstawić do napęcznienia, potem postawić na palniku i podgrzewać chwilę, tylko do rozpuszczenia (nie można zagotować).
Do garnka wlać mleko – zagotować.
W międzyczasie żółtka ubić z cukrem i pastą waniliową na puch, następnie wmiksować połowę zagotowanego mleka i całość wlać do pozostałego mleka, do garnka – zagotować do momentu aż masa będzie oblepiała łyżkę – zestawić z palnika i wystudzić, ale nie można pozwolić, by krem stężał.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i dokładnie wymieszać ją z kremem.
Frużelina truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (użyłam agaru)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Agar zalać wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia.
W garnku zagotować truskawki z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru, dalej dodać sok z cytryny i skrobię rozpuszczoną w 1 łyżce wody – zagotować i zdjąć z palnika.
Do ciepłych owoców wlać napęczniały agar – wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- 2 kostki białej czekolady
- 2 kostki mlecznej czekolady
- podłużne biszkopty
- płatki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W pucharkach naprzemiennie poukładać warstwy kremu bawarskiego i frużeliny truskawkowej. Z wierzchu ozdobić truskawkami oblanymi białą i mleczną czekoladą (wystarczy rozpuścić w mikrofalówce), podłużnymi biszkoptami oraz płatkami gorzkiej czekolady – schłodzić.
Wegański deser kawowo-orzechowy (3 małe porcje lub 1 większa + 1 mała filiżanka) (Przepis pochodzi z bloga: http://2smaki.pl/)
Składniki:
- 1 miękki banan
- 1 łyżka migdałów
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka płatków owsianych
- 4 daktyle
- 1 suszona figa
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- suszone wiśnie
- migdały w jogurtowej polewie leśnej
- orzechy włoskie
- kawa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego – dokładnie połączyć.
Krem przełożyć do małych miseczek lub pucharków, a z wierzchu ozdobić suszonymi wiśniami, migdałami w jogurtowej polewie leśnej, orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć kawą – schłodzić.