Pyszne walentynkowe desery: krem bawarski z truskawkami i wegański krem kawowo-orzechowy

Nie ma co się dzisiaj rozpisywać: są walentynki, więc przygotowałam z tej okazji desery – u nas oczywiście w dwóch wariantach, czyli niewegańskim i wegańskim 😉

W tym roku jest to delikatny, puszysty, przypominający ptasie mleczko waniliowy krem bawarski (coś jak domowy budyń, a bardziej krem angielski, bo jest rzadszy, połączony z ubitą na sztywno śmietaną 36%) naprzemiennie poukładany z soczystą frużeliną truskawkową, z wierzchu ozdobiony truskawkami oblanymi białą oraz mleczną czekoladą, podłużnymi biszkoptami i płatkami gorzkiej czekolady.

Jest również cudownie gęsty i naturalnie słodki wegański krem kawowo-orzechowy z dodatkiem daktyli, suszonych fig, płatków owsianych oraz banana, który wzbogaciłam o smak suszonych wiśni i migdałów w jogurtowej polewie leśnej.

Pierwszy deser wymaga trochę większego nakładu pracy, ale drugi dla równowagi to tylko kwestia zmiksowania składników w blenderze, jednak uśmiech ukochanej osoby i słowa, że jest naprawdę pyszne zawsze wynagradzają trud i uświadamiają, że warto 🙂

Oba desery najlepiej smakują mocno schłodzone.

Z okazji walentynek polecam też:

  1. Truskawkowe trifle – staromodny deser angielski
  2. Eton Mess, czyli truskawki, śmietana i bezy
  3. Panna cotta z białą czekoladą i sosem malinowym
  4. Pianka z owoców leśnych z sosem z białej czekolady
  5. Deser z mango i truskawek
  6. Tiramisu w pucharkach z musem truskawkowym i lodami
  7. Truskawkowa pianka z musem z białej czekolady
  8. Czekoladowe post de creme
  9. Czekoladowo-pomarańczowy mus
  10. Ciastko czekoladowa lawa
  11. Czekoladowe trufle w owocowym pudrze
  12. Cake pops
  13. Ptysie z różowym kremem
  14. Truflowe kubeczki
  15. Freak shake, czyli deser na bogato

A w wersji wegańskiej:

  1. Kawowo-orzechowy pudding z chia i musem karobowym
  2. Koksowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi
  3. Jaglany krem „Raffaello”
  4. Jaglane serduszka buraczano-jabłkowe z sosem wiśniowym
  5. Kokosowa biała czekolada z migdałami
  6. Wegańskie lody chałwowe z orzechami
  7. Kasztanowe ciasteczka z żurawiną i migdałami
  8. Pralinki „Raffaello” z kaszy jaglanej
  9. Wegańskie blondie z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi
  10. Pralinki z wiśniami, masłem orzechowym i domową chałwą waniliowo-pistacjową

Smacznego!

Przepis na krem bawarski z truskawkami (2 duże lub 4 mniejsze pucharki) (przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Krem bawarski:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku (użyłam agaru)
  • 200 ml śmietany 36%

Agar zalać zimną wodą do przykrycia – odstawić do napęcznienia, potem postawić na palniku i podgrzewać chwilę, tylko do rozpuszczenia (nie można zagotować).

Do garnka wlać mleko – zagotować.

W międzyczasie żółtka ubić z cukrem i pastą waniliową na puch, następnie wmiksować połowę zagotowanego mleka i całość wlać do pozostałego mleka, do garnka – zagotować do momentu aż masa będzie oblepiała łyżkę – zestawić z palnika i wystudzić, ale nie można pozwolić, by krem stężał.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i dokładnie wymieszać ją z kremem.

Frużelina truskawkowa:

  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (użyłam agaru)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Agar zalać wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia.

W garnku zagotować truskawki z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru, dalej dodać sok z cytryny i skrobię rozpuszczoną w 1 łyżce wody – zagotować i zdjąć z palnika.

Do ciepłych owoców wlać napęczniały agar – wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • 2 kostki białej czekolady
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • podłużne biszkopty
  • płatki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W pucharkach naprzemiennie poukładać warstwy kremu bawarskiego i frużeliny truskawkowej. Z wierzchu ozdobić truskawkami oblanymi białą i mleczną czekoladą (wystarczy rozpuścić w mikrofalówce), podłużnymi biszkoptami oraz płatkami gorzkiej czekolady – schłodzić.

 

Wegański deser kawowo-orzechowy (3 małe porcje lub 1 większa + 1 mała filiżanka) (Przepis pochodzi z bloga: http://2smaki.pl/)

Składniki:

  • 1 miękki banan
  • 1 łyżka migdałów
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 4 daktyle
  • 1 suszona figa 
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 ml wody

Dodatkowo:

  • suszone wiśnie
  • migdały w jogurtowej polewie leśnej
  • orzechy włoskie
  • kawa

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego – dokładnie połączyć.

Krem przełożyć do małych miseczek lub pucharków, a z wierzchu ozdobić suszonymi wiśniami, migdałami w jogurtowej polewie leśnej, orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć kawą – schłodzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Przepisy, Przepisy, Wegańskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *