Na blogu znajduje się już przepis na chyba dość popularne zielone ciasto Leśny Mech, a dzisiaj upiekłam je, ale w formie babeczek, co wydaje mi się bardziej uroczą formą podania 😉
Babeczki są wykonane na bazie szpinaku (stąd ich przepiękny kolor!), nie zawierają więc nawet trochę sztucznych barwników.
Ciasto jest mięciutkie, trochę mięsiste i aromatyczne, a szpinak kompletnie nie wyczuwalny.
Każda babeczka jest nadziana dżemem z owoców leśnych, na którym układa się słodki kopiec z waniliowej bitej śmietany pokrytej puchatym mchem, truskawkami oraz borówkami.
To na pewno wypiek, który przykuwa wzrok, no i oczywiście wspaniale smakuje 😉
Przepis na Babeczki Leśny Mech (mi wyszło 16 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich wypieków; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Krem waniliowy:
- 300 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych
- świeże truskawki i borówki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Świeży szpinak umyć, pozbawić łodyżek i rozdrobnić blenderem do otrzymania gęstej papki, a w przypadku, gdy jest mrożony należy po rozmrożeniu odcisnąć go z nadmiaru wody i potem rozdrobnić.
Jajka ubijać z cukrem do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy, następnie, cały czas ubijając, wlać olej. Dodać szpinak oraz ekstrakt pomarańczowy – zmiksować.
Do masy szpinakowej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do papilotek (wypełnić je w całości).
Piec około 25 minut (lub dłużej – do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 170 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Odciąć wierzch (pokruszyć), łyżeczką wydrążyć środek i wypełnić dżemem z owoców leśnych.
Następnie, w kształcie kopca, wyłożyć krem waniliowy (ubić na sztywno wszystkie składniki), obsypać go pokruszonym ciastem i udekorować świeżymi truskawkami i borówkami.
Przechowywać w lodówce.