Babka pomarańczowa z lukrem

Ciasto na co dzień, czyli szybkie, proste (wystarczy tylko utrzeć składniki, więc nie może się nie udać), nie zawierające wysublimowanych produktów – takie na podwieczorek albo po obiedzie, do szklanki gorącej herbaty 😉

Babka intensywnie pomarańczowa: wilgotna, mięciutka, orzeźwiająca, aromatyczna i długo zachowująca świeżość.

Z wierzchu oblana chrupką skorupką słodkiego lukru i ozdobiona kandyzowaną skórką pomarańczową.

Bardzo smaczna.

Polecam.

Przepis na babkę pomarańczową z lukrem (keksówka o wymiarach 10×25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )

Składniki:

Babka:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, potem kolejno, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.

Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę i sok pomarańczowy – połączyć.

Ciasto wlać do keksówki.

Piec około 50 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu i po bokach oblać lukrem (cukier utrzeć z sokiem i aromatem na gładko) i ozdobić kandyzowaną skórką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *