Babeczki Leśny Mech

Na blogu znajduje się już przepis na chyba dość popularne zielone ciasto Leśny Mech, a dzisiaj upiekłam je, ale w formie babeczek, co wydaje mi się bardziej uroczą formą podania 😉

Babeczki są wykonane na bazie szpinaku (stąd ich przepiękny kolor!), nie zawierają więc nawet trochę sztucznych barwników.

Ciasto jest mięciutkie, trochę mięsiste i aromatyczne, a szpinak kompletnie nie wyczuwalny.

Każda babeczka jest nadziana dżemem z owoców leśnych, na którym układa się słodki kopiec z waniliowej bitej śmietany pokrytej puchatym mchem, truskawkami oraz borówkami.

To na pewno wypiek, który przykuwa wzrok, no i oczywiście wspaniale smakuje 😉

Przepis na Babeczki Leśny Mech (mi wyszło 16 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich wypieków; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

Krem waniliowy:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych
  • świeże truskawki i borówki (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Świeży szpinak umyć, pozbawić łodyżek i rozdrobnić blenderem do otrzymania gęstej papki, a w przypadku, gdy jest mrożony należy po rozmrożeniu odcisnąć go z nadmiaru wody i potem rozdrobnić.

Jajka ubijać z cukrem do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy, następnie, cały czas ubijając, wlać olej. Dodać szpinak oraz ekstrakt pomarańczowy – zmiksować.

Do masy szpinakowej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do papilotek (wypełnić je w całości).

Piec około 25 minut (lub dłużej – do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 170 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Odciąć wierzch (pokruszyć), łyżeczką wydrążyć środek i wypełnić dżemem z owoców leśnych.

Następnie, w kształcie kopca, wyłożyć krem waniliowy (ubić na sztywno wszystkie składniki), obsypać go pokruszonym ciastem i udekorować świeżymi truskawkami i borówkami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *