Kakaowa baba drożdżowa z polewą i wiśniami

Na blogu jest już przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami i lukrem, zatem dzisiaj podaję przepis na jej kakaową wersję, która jest równie miękka i puchata – no po prostu rozpływa się w ustach!

Z ciastem fajnie się współpracuje, babka wyrasta naprawdę wysoka (ja miałam dość szeroką formę, ale przy węższej efekt będzie jeszcze bardziej spektakularny), nie jest ani sucha, ani twarda, ani zakalcowata, czego można się obawiać w przypadku drożdżowego z dodatkiem gorzkiego kakao.

Wnętrze babki jest wzbogacone rodzynkami wcześniej zalanymi wódką wiśniową lub w wersji bezalkoholowej herbatą, a z wierzchu dumnie połyskuje polewa czekoladowa, na której są poukładane suszone wiśnie (co niestety kiepsko widać na zdjęciu, ale są i wspaniale tutaj pasują!).

Bardzo smaczna i wcale nie jest skomplikowana w wykonaniu.

To doskonała propozycja na tegoroczny stół wielkanocny 😉

Przepis na kakaową babę drożdżową z polewą i wiśniami (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Zaczyn:

  • 125 g mąki pszennej (tortowej)
  •  200 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  •  45 g świeżych drożdży
  •  2 łyżki cukru

Babka:

  • 375 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rodzynków rozmoczonych w wódce wiśniowej lub herbacie
  • 2 szczypty soli

Polewa:

  • 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 10 łyżek mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • suszone wiśnie

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wódką wiśniową lub herbatą – odstawić.

Przygotować zaczyn: do miski wrzucić rozkruszone drożdże, zasypać je cukrem i mąką, zalać mlekiem – energicznie wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z gorzkim kakao oraz solą – wyrobić ciasto, potem wlać roztopione masło i wyrobić ponownie, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Na sam koniec dodać odsączone rodzynki.

Ciasto umieścić w formie na babkę – odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (może być trochę dłużej; patyczek wetknięty w ciasto musi być suchy, ale nie można też piec zbyt długo, bo wtedy będzie zbyt suche).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą (zagotować wszystkie składniki) i ozdobić suszonymi wiśniami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Czekoladowe, Drożdżowe, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *