Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami

Tradycyjna, OGROMNA, puszysta, mięciutka baba drożdżowa nafaszerowana rodzynkami i z wierzchu oblana cytrynowym lukrem, czyli wypiek idealny na Święta Wielkanocne 😉

Odsyłam też do innych przepisów na babki:

1. Wielkanocna babka Bounty

2. Wilgotna babka kakaowa na Wielkanoc

3. Bezglutenowa, niesamowicie delikatna babka piaskowa

4. Babka tulipan

5. Trójkolorowa: kawowo-kakaowo-waniliowa

6. Orzechowa z polewą czekoladową

7. Potrójnie cytrynowa z makiem

Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Babka:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 21 g suchych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (letniego)
  • 125 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 150 g rodzynków
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, po czym dodać resztę składników (włącznie z rodzynkami) i wyrobić z nich gładkie, elastyczne ciasto – odstawić pod przykryciem na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i umieścić w natłuszczonej masłem i oprószonej mąką pszenną formie – odstawić na kolejne 1,5h.

Piec około 30-40 minut, w temperaturze 170°C (może być trochę dłużej; patyczek wetknięty w ciasto musi być suchy, ale nie można też piec zbyt długo, bo wtedy będzie zbyt suche)

Wyjąć. Wystudzić. Polukrować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *