Ciasto idealne na wszelkie imprezy, a szczególnie na zbliżającą się Wielkanoc (przez wzgląd na obecność likieru jajecznego), czyli ciasto kapitańskie.
Mięciutki kakaowy biszkopt nasączony kawą. Aksamitna, rozgrzewająca masa ajerkoniakowa. Bita śmietana. Wierzch oprószony słodkim kakao. I jeszcze dodatkowa warstwa okrągłych biszkoptów.
Kremowe. Delikatne. Wysokie. Przekładane. Rodzinne i podzielne.
Bardzo smaczne i bardzo eleganckie.
Polecam 😉
Przepis na ciasto kapitańskie (blacha o wymiarach 25×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://zjemto.blox.pl/html; zwiększyłam proporcje i tak też podaję)
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
- 225 g mąki pszennej (tortowej)
- 4,5 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 4,5 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 7,5 łyżek oleju
- 7,5 łyżek wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa ajerkoniakowa:
- 1050 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 7,5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4,5 żółtka
- 300 g miękkiego masła
- 270 ml likieru „Advokat”
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
- 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów
- kawa (3 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą – do nasączenia)
- słodkie kakao (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Kakaowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, wsypywać cukier, a następnie dodać żółtka – zmiksować. W dalszej kolejności wlać wodę i olej. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz proszkiem – delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30-35 minut, w temperaturze 200°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Masa ajerkoniakowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, potem dodać obie mąki i mleko – połączyć.
Do gotującego się mleka wlać gotową mieszankę i mieszać energicznie aż do gęstości – zdjąć z palnika i wystudzić.
Masło zmiksować do białości i dodawać po łyżce chłodnego budyniu.
Na sam koniec wlać „Advocat” – wymieszać.
Wykonanie:
Kakaowy biszkopt nasączyć kawą.
Wyłożyć 2/3 masy ajerkoniakowej, wyrównać, oprószyć słodkim kakao, poukładać namoczone w kawie biszkopty, wyłożyć resztę masy, potem ubitą na sztywno z cukrem oraz fixami śmietanę, a z wierzchu posypać jeszcze raz słodkim kakao – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.