Egipskie ciasteczka (kruche z marcepanem i lukrem)

Gdy tylko zobaczyłam na jednym z blogów te ciasteczka postanowiłam je zrobić, ponieważ spodobało mi się to, że po upieczeniu pozostają niemalże białe, a poza tym składają się z bardzo małej ilości składników: nie ma tu jajek i cukru, tylko mąka z masłem oraz wodą pomarańczową (może być też sok lub esencja).

Ciasteczka egipskie, bo o nich mowa, to nieduże, okrągłe, bardzo jasne ciasteczka (są upieczone, gdy spód jest zarumieniony), które kształtem przypominają… kluski śląskie xD, ich wgłębienie wypełnia marcepanowa kulka (ja akurat użyłam gotowej masy marcepanowej, bo była na nią w „Lidlu” promocja, ale można ją też wykonać samodzielnie – przepis podam poniżej), a z wierzchu są oblane gęstym, słodkim lukrem (oblewa się je zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące).

Ciasteczka są kruchutkie, maślane, z lekkim posmakiem migdałów i pomarańczy – naprawdę smaczne 🙂

Przepis na Egipskie ciasteczka (kruche z marcepanem i lukrem) (24 sztuki) (Przepis pochodzi z bloga: http://wkuchnigra.blogspot.com/; podwoiłam składniki, użyłam gotowej masy marcepanowej)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z pomarańczy/wody pomarańczowej/esencji pomarańczowej

Lukier:

  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki stopionego masła
  • kilka kropel esencji migdałowej

Dodatkowo:

  • 200 g gotowej masy marcepanowej  lub 120 g obranych ze skórki migdałów, 80 g cukru pudru, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, esencja migdałowa (wszystkie składniki wrzucić do malaksera i połączyć; uda się też w młynku do kawy).

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść – owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, i lekko spłaszczając, na środku każdej zrobić wgłębienie (na przykład trzonkiem drewnianej łyżki).

Ciastka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut, w temperaturze 200°C (z wierzchu mają pozostać jasne, a zarumienić się od spodu).

W zagłębieniach gorących ciastek umieścić marcepanowe kulki i wstawić jeszcze na 5-7 minut do piekarnika.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika oblać ciastka z wierzchu lukrem (utrzeć wszystkie składniki).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *