Ciasto kapitańskie

Ciasto idealne na wszelkie imprezy, a szczególnie na zbliżającą się Wielkanoc (przez wzgląd na obecność likieru jajecznego), czyli ciasto kapitańskie.

Mięciutki kakaowy biszkopt nasączony kawą. Aksamitna, rozgrzewająca masa ajerkoniakowa. Bita śmietana. Wierzch oprószony słodkim kakao. I jeszcze dodatkowa warstwa okrągłych biszkoptów.

Kremowe. Delikatne. Wysokie. Przekładane. Rodzinne i podzielne.

Bardzo smaczne i bardzo eleganckie.

Polecam 😉

Przepis na ciasto kapitańskie (blacha o wymiarach 25×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://zjemto.blox.pl/html; zwiększyłam proporcje i tak też podaję)

Składniki:

Kakaowy biszkopt:

  • 225 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4,5 płaskie łyżki gorzkiego kakao 
  • 4,5 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 7,5 łyżek oleju
  • 7,5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa ajerkoniakowa:

  • 1050 ml mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 7,5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4,5 żółtka
  • 300 g miękkiego masła
  • 270 ml likieru „Advokat”

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany

Dodatkowo:

  • 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • kawa (3 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą – do nasączenia)
  • słodkie kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, wsypywać cukier, a następnie dodać żółtka – zmiksować. W dalszej kolejności wlać wodę i olej. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz proszkiem – delikatnie połączyć.

Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30-35 minut, w temperaturze 200°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Masa ajerkoniakowa:

Połowę mleka zagotować z cukrem.

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, potem dodać obie mąki i mleko – połączyć.

Do gotującego się mleka wlać gotową mieszankę i mieszać energicznie aż do gęstości – zdjąć z palnika i wystudzić.

Masło zmiksować do białości i dodawać po łyżce chłodnego budyniu.

Na sam koniec wlać „Advocat” – wymieszać.

Wykonanie:

Kakaowy biszkopt nasączyć kawą.

Wyłożyć 2/3 masy ajerkoniakowej, wyrównać, oprószyć słodkim kakao, poukładać namoczone w kawie biszkopty, wyłożyć resztę masy, potem ubitą na sztywno z cukrem oraz fixami śmietanę, a z wierzchu posypać jeszcze raz słodkim kakao – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *