Jeszcze przed niedzielą zdążę dodać przepis na wspaniałe łaciate babeczki, które z pewnością umilą jutrzejsze, okraszone deszczem popołudnie (ale dobrze, niech pada jak najwięcej i jak najczęściej, bo ziemia kona z pragnienia!), bo wykonuje się je dosłownie w kilka chwil 😉
Babeczki są maślane, wilgotne, mięciutkie i dość ciężkie (nie są puszyste i piankowe jak niektóre muffiny) – to taka mini wersja dużej babki marmurkowej, w której przenika się smak kakao oraz wanilii.
Wierzch osładza kleks z bitej śmietany i dla dodania wiosennego akcentu cukrowe kwiatuszki – polecam!
Przepis na wiosenne dwukolorowe babeczki (12-14 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
- 1, 5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru
- 115 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 90 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukrowe kwiatuszki
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować na puch, potem wsypać cukier, połączyć, dalej, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku. Następnie dodać sól, wlać śmietanę, sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii, potem wsypać mąkę przesianą z proszkiem – wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części – jedna musi być większa, a druga mniejsza: do tej mniejszej dodać gorzkie kakao oraz rozpuszczoną czekoladę.
Do małych foremek na babeczki naprzemiennie wkładać jasne oraz ciemne ciasto, aż do wypełnienia 2/3 wysokości.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Ozdobić ubitą z cukrem pudrem na sztywno śmietaną oraz cukrowymi kwiatuszkami.