Sernik „Twix”

Przed Wielkanocą nie podałam żadnego przepisu na sernik, ale nadrabiam to dzisiaj, bo sernik to akurat takie ciasto, które można upiec zawsze, nadając mu mniej lub bardziej odświętny czy elegancki wygląd 😉

Ta wersja jest zainspirowana popularnym batonem „Twix”, czyli, cytując za reklamą: ciastko, karmel, czekolada i faktycznie to wszystko się tutaj znajduje, bo na kruchym, maślanym, niezawodnym spodzie jest bardzo kremowa masa serowa, która cudownie rozpływa się w ustach, a na niej słodki kajmak, polewa z gorzkiej czekolady i fragmenty batonów.

Sernik wychodzi prosty jak stół. Nie pęka. Nie opada. Jest wysoki. Aksamitny, a jednocześnie treściwy. Pięknie się go kroi i błyskawicznie robi, bo wystarczy zagnieść oraz zmiksować składniki – to porządny kawał smakowitego ciasta 🙂

W podobnych klimatach zachęcam również do upieczenia babeczek „Twix” oraz ciasta milionera.

Przepis na sernik „Twix” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 60 g mąki krupczatki
  • 20 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (tortowej)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 batony „Twix”

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).

Piec około 1,5 h, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Chłodny sernik z wierzchu posmarować podgrzaną masą krówkową, na nią wylać rozpuszczoną w śmietanie gorzką czekoladę i ozdobić batonami „Twix”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *