Kiedy w „Lidlu” była promocja na masę marcepanową, to wzięłam od razu 2: z dodatkiem pierwszej upiekłam ciasteczka egipskie, a z dodatkiem drugiej babkę.
Babka jest naprawdę smaczna!
Mięciutka, wilgotna (ale nie ciężka), intensywnie maślana, z przyjemnie wyczuwalnymi migdałami, dzięki którym długo zachowuje świeżość.
Z wierzchu otula ją właśnie masa marcepanowa, a u góry jeszcze jest ozdobiona marcepanowymi kartofelkami 😉
Przepis na babkę migdałową z marcepanem (forma na babkę o pojemności 1 l) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Babka:
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g zmielonych migdałów
- 180 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 4 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 200 g gotowej masy marcepanowej
- marcepanowe kartofelki (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem na puch, potem, cały czas miksując, dodawać stopniowo po 1 jajku, następnie wlać ekstrakt z migdałów – wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z migdałami i proszkiem – połączyć.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 40-45 minut, w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić.
Masę marcepanową, delikatnie podsypując cukrem pudrem, cienko rozwałkować i obłożyć nim całą babkę, potem, dociskając, przykleić i przyciąć do odpowiedniego rozmiaru i kształtu.
Z wierzchu ozdobić marcepanowymi kartofelkami (ja ponabijałam je na wykałaczki, ale można też przykleić na przykład na morelową marmoladę).