Babka migdałowa z marcepanem

Kiedy w „Lidlu” była promocja na masę marcepanową, to wzięłam od razu 2: z dodatkiem pierwszej upiekłam ciasteczka egipskie, a z dodatkiem drugiej babkę.

Babka jest naprawdę smaczna!

Mięciutka, wilgotna (ale nie ciężka), intensywnie maślana, z przyjemnie wyczuwalnymi migdałami, dzięki którym długo zachowuje świeżość.

Z wierzchu otula ją właśnie masa marcepanowa, a u góry jeszcze jest ozdobiona marcepanowymi kartofelkami 😉

Przepis na babkę migdałową z marcepanem (forma na babkę o pojemności 1 l) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Babka:

  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 180 g cukru 
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 200 g gotowej masy marcepanowej
  • marcepanowe kartofelki (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, potem, cały czas miksując, dodawać stopniowo po 1 jajku, następnie wlać ekstrakt z migdałów – wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z migdałami i proszkiem – połączyć.

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić.

Masę marcepanową, delikatnie podsypując cukrem pudrem, cienko rozwałkować i obłożyć nim całą babkę, potem, dociskając, przykleić i przyciąć do odpowiedniego rozmiaru i kształtu.

Z wierzchu ozdobić marcepanowymi kartofelkami (ja ponabijałam je na wykałaczki, ale można też przykleić na przykład na morelową marmoladę).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *