Wielkimi krokami zbliża się Dzień Matki, a że prezent wykonany własnoręcznie ma wartość podwójną (bo prezent i bo własnoręcznie, a od serca zawsze), to proponuję z tej okazji przepis na kruchutkie, kakaowe ciasteczka w kształcie serc, których jedna połowa jest oblana czekoladą i obsypana cukrową posypką 😉
Przepis na kakaowe serduszka dla Mamy (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 220 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukrowa posypka (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i powycinać foremką w kształcie serca ciasteczka.
Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Jedną stronę, do połowy, zanurzyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekoladzie i ozdobić cukrową posypką.