Może nie jest to przepis na nic z truskawkami, które od kilku dni kuszą swoją czerwienią, ale jest to przepis na coś równie smacznego, czyli na tartę inspirowaną batonikami „Toblerone” 😉
Kruchy, maślany spód wypełnia słodko-słony krem na bazie serka „Philadelphia” (może być też inny kremowy: naturalny, śmietankowy lub jogurtowy typu „Milandia”, „Apetina”, „NaTurek”, „Łaciaty”), ubitej na sztywno kremówki, która nadaje mu puszystości, masła orzechowego i posiekanego batonika „Toblerone”, z kolei wierzch pokrywa gęsta polewa czekoladowa z „Toblerone” i oczywiście kawałki …”Toblerone” w wersji mlecznej oraz gorzkiej.
Tartę robi się błyskawicznie, a schłodzona smakuje po prostu genialnie!
Przepis na tartę „Toblerone” (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; spód ciasteczkowy zamieniłam na kruchy)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 60 g cukru pudru
- 2 – 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Krem z masłem orzechowym:
- 500 g schłodzonego serka kremowego „Philadelphia”
- 200 ml schłodzonej śmietany 36%
- 1 szklanka masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzeszków)
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g Toblerone (1 batonik) – posiekany
Polewa z „Toblerone”:
- 80 ml śmietany 36%
- 100 g Toblerone (1 batonik) – posiekany
Dodatkowo:
- 50 g mlecznego „Toblerone”
- 50 g gorzkiego „Toblerone”
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, a po zdjęciu papieru i obniżeniu temperatury do 180°C jeszcze na 10 minut (ciasto musi się zarumienić).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie wykonać krem: serek, masło orzechowe i cukier puder zmiksować na gładką masę, w oddzielnej misce ubić na sztywno kremówkę i dodać ją do orzechowej masy. Na sam koniec wmieszać posiekanego batonika „Toblerone”.
Krem umieścić w wystudzonej tarcie.
Wierzch oblać polewą (w małym garnuszku podgrzać śmietanę, gdy zacznie wrzeć zestawić ją z palnika, wrzucić posiekanego batonika, chwilę odczekać i wymieszać) i ozdobić gorzkim oraz mlecznym „Toblerone” – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.