Szybki oraz prosty przepis na weekend z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli brownie z truskawkami 😉
Megaczekoladowe, dość niskie, popękane z wierzchu ciasto, które nie może się nie udać, bo samo w sobie ma zakalcowatą konsystencję: jest ciężkie, wilgotne, trochę gliniaste, ale dodatek puszystej śmietanki nadaje mu lekkości i słodyczy, więc nie warto z niej rezygnować.
Truskawki występują tu w podwójnej roli: jako nadzienie (tutaj stają się bardziej marmoladą) i jako chrupiąca, soczysta ozdoba.
To naprawdę pyszne, czekoladowe kwadraty, pachnące wanilią i świeżymi owocami – polecam!
Przepis na brownie z truskawkami (kwadratowa blaszka o wymiarach 24×24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 350 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 110 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g umytych, obranych truskawek
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- truskawki
Sposób przygotowania:
Masło i połamaną na kostki gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i podgrzewać do momentu aż się rozpuszczą – odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę, po czym wlać do niej czekoladę – wymieszać.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z solą – połączyć.
Połowę ciasta przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać poprzekrawane na pół truskawki i równomiernie przykryć resztą ciasta.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 160°C.
Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na kwadraty, a każdy z nich ozdobić śmietaną ubitą z cukrami oraz z fixem i truskawkami.