Banoffee Pie

Przepis na pyszne deserowe ciasto Banoffee Pie, który zrodził się w Anglii z połączenia bananów, karmelu, bitej śmietany oraz maślanych ciasteczek – zresztą sama nazwa na to wskazuje, bo Banoffee to nic innego jak miks słów banan+toffee 😉

Przeglądałam w tym klimacie propozycje na tarty, tartaletki, babeczki, desery w pucharkach, torty, rolady, ale ostatecznie zdecydowałam się na wersję pieczoną, na biszkopcie, ponieważ taka wydaje mi się najbardziej elegancka, gdyż warstwy są bardzo dobrze widoczne i jakoś tak nie tylko cieszy smak, ale i wzrok.

Mięciutki, dość niski biszkopt jest nasączony likierem bananowym (ale może to być też likier karmelowy albo woda zmieszana z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny), na nim są poukładane pokrojone w plasterki banany, a potem przychodzi pora na aksamitną, gęstą masę kajmakową, maślane herbatniki, słodki kajmak, kremową bitą śmietankę i płatki gorzkiej czekolady (ewentualnie słodkie kakao).

Kroi się pięknie, równiutko, raczej nie powinno być problemów przy pieczeniu, po nałożeniu na siebie tylu warstw wychodzi wysokie, a najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Polecam!

Przepis na Banoffee Pie (forma o wymiarach 25×32 cm) (Przepis pochodzi z bloga:http://gotujebolubie.pl/; podaję z moimi delikatnymi zmianami )

Składniki:

Biszkopt:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Masa kajmakowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki kajmaku

Masa śmietanowa:

  • 200  serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 banany
  • 1 duże opakowanie maślanych herbatników
  • 1 puszka kajmaku
  • wiórki z gorzkiej czekolady (może być słodkie kakao)
  • likier bananowy (do nasączenia)
  • sok z cytryny (do skropienia bananów)

Sposób przygotowania:

Jajka (w całości) ubić z cukrem na jasną, puszystą pianę, potem wlać wodę i olej – zmiksować. Na sam koniec wmieszać obie mąki.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Blat biszkoptowy nasączyć likierem bananowym (albo wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny), ciasno poukładać pokrojone i skropione sokiem z cytryny w plasterki banany, na nich równomiernie rozsmarować masę kajmakową (mascarpone, śmietanę i kajmak ubić na sztywno), potem poukładać maślane herbatniki, posmarować je masą kajmakową, wyłożyć kremówkę zmiksowaną z mascarpone oraz cukrem pudrem i z wierzchu obsypać płatkami z gorzkiej czekolady lub słodkim kakao – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *