Tarta z kwaśną śmietaną i rabarbarem

Kolejny w tym sezonie po sernikoblondie z rabarbarem i migdałami przepis na coś z rabarbarem – tym razem jest to krucha, maślana tarta wypełniona nadzieniem z kwaśnej śmietany, które uzyskuje budyniowo-sernikową konsystencję (nie należny się obawiać, że wstępnie jest dość rzadkie, bo ładnie się ścina), z wtopionymi w nie różowymi fragmentami wcześniej podpieczonego z cukrem rabarbaru.

Nic skomplikowanego, a smakuje naprawdę cudownie 😉

Przepis na tartę z kwaśną śmietaną i rabarbarem (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie z kwaśnej śmietany:

  • 350 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Pieczony rabarbar:

  • 500 g nieobranego, pociętego na 3 cm kawałki rabarbaru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (musi być miękki, ale nie może się rozpaść) – wyjąć, wystudzić, odsączyć z syropu.

Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, a po zdjęciu papieru i obniżeniu temperatury do 180°C jeszcze na 10 minut (ciasto musi się zarumienić).

Wyjąć. Wlać do niego nadzienie z kwaśnej śmietany (wszystkie składniki wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej), a na nim poukładać podpieczony i odsączony rabarbar.

Piec około 30-35 minut, w temperaturze 150°C (nadzienie musi się ściąć).

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Tarty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *