Kolejny w tym sezonie po sernikoblondie z rabarbarem i migdałami przepis na coś z rabarbarem – tym razem jest to krucha, maślana tarta wypełniona nadzieniem z kwaśnej śmietany, które uzyskuje budyniowo-sernikową konsystencję (nie należny się obawiać, że wstępnie jest dość rzadkie, bo ładnie się ścina), z wtopionymi w nie różowymi fragmentami wcześniej podpieczonego z cukrem rabarbaru.
Nic skomplikowanego, a smakuje naprawdę cudownie 😉
Przepis na tartę z kwaśną śmietaną i rabarbarem (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 60 g cukru pudru
- 2 – 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie z kwaśnej śmietany:
- 350 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Pieczony rabarbar:
- 500 g nieobranego, pociętego na 3 cm kawałki rabarbaru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 60 g cukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (musi być miękki, ale nie może się rozpaść) – wyjąć, wystudzić, odsączyć z syropu.
Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, a po zdjęciu papieru i obniżeniu temperatury do 180°C jeszcze na 10 minut (ciasto musi się zarumienić).
Wyjąć. Wlać do niego nadzienie z kwaśnej śmietany (wszystkie składniki wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej), a na nim poukładać podpieczony i odsączony rabarbar.
Piec około 30-35 minut, w temperaturze 150°C (nadzienie musi się ściąć).
Wyjąć. Wystudzić.