Dzisiaj przepis na bardzo orzeźwiające ciastka limonkowe z dodatkiem białej czekolady oraz świeżych malin 😉
Ciasto po upieczeniu wychodzi fantastycznie białe, lekkie jak puch, ale jednocześnie wilgotne.
Dodatek masy limonkowej nadaje mu fajnego kwaskowatego posmaku, co wspaniale równoważy słodycz gęstej, kremowej polewy z białej czekolady.
Bardzo przyjemnym akcentem są tutaj świeże maliny, zwłaszcza, że jest na nie teraz sezon, więc można kupić naprawdę pyszne.
Ciasto przed podaniem należy mocno schłodzić i pokroić w sporej wielkości kwadraty, dzięki czemu przyjmuje formę eleganckich ciastek.
Ten wypiek nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę wspaniały 🙂
Przepis na ciastka limonkowe z białą czekoladą i malinami (blacha o wymiarach: 24×36 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://aronia-wiemcojem.blogspot.com/)
Składniki:
Masa limonkowa:
- skórka otarta z 2 limonek
- 4 łyżki soku z limonki
- 100 g cukru
- 150 g białej czekolady
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa limonkowa
Biała polewa:
- 350 g białej czekolady
- 200 ml śmietany 30%
- 150 g masła
- skórka otarta z 2 limonek
Dodatkowo:
- świeże maliny (do dekoracji)
- sok wyciśnięty z 2 limonek (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować masę limonkową: limonki dobrze sparzyć i wyszorować, otrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok i zagotować razem cukrem, potem zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładko – odstawić do wystudzenia.
Gdy masa limonkowa będzie już chłodna można zabrać się za robienie ciasta: masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać jajka oraz masę limonkową – zmiksować. Na sam koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia – wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – wyrównać.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie można wykonać białą polewę: masło rozpuścić razem ze śmietaną – zdjąć z palnika i wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę – wymieszać na gładko i odstawić do wystudzenia. Chłodną polewę chwilę ubić, po czym dodać do niej skórkę otartą z limonek.
Wystudzone ciasto nasączyć sokiem wyciśniętym z limonek, a z wierzchu rozsmarować białą polewę – schłodzić w lodówce.
Chłodne ciasto pokroić na kwadraty i każdy ozdobić świeżymi malinami.