Ciastka limonkowe z białą czekoladą i malinami

Dzisiaj przepis na bardzo orzeźwiające ciastka limonkowe z dodatkiem białej czekolady oraz świeżych malin 😉

Ciasto po upieczeniu wychodzi fantastycznie białe, lekkie jak puch, ale jednocześnie wilgotne.

Dodatek masy limonkowej nadaje mu fajnego kwaskowatego posmaku, co wspaniale równoważy słodycz gęstej, kremowej polewy z białej czekolady.

Bardzo przyjemnym akcentem są tutaj świeże maliny, zwłaszcza, że jest na nie teraz sezon, więc można kupić naprawdę pyszne.

Ciasto przed podaniem należy mocno schłodzić i pokroić w sporej wielkości kwadraty, dzięki czemu przyjmuje formę eleganckich ciastek.

Ten wypiek nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę wspaniały 🙂

Przepis na ciastka limonkowe z białą czekoladą i malinami (blacha o wymiarach: 24×36 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://aronia-wiemcojem.blogspot.com/)

Składniki:

Masa limonkowa:

  • skórka otarta z 2 limonek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 100 g cukru
  • 150 g białej czekolady

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa limonkowa

Biała polewa:

  • 350 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g masła
  • skórka otarta z 2 limonek

Dodatkowo:

  • świeże maliny (do dekoracji)
  • sok wyciśnięty z 2 limonek (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować masę limonkową: limonki dobrze sparzyć i wyszorować, otrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok i zagotować razem cukrem, potem zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładko – odstawić do wystudzenia.

Gdy masa limonkowa będzie już chłodna można zabrać się za robienie ciasta: masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać jajka oraz masę limonkową – zmiksować. Na sam koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia – wymieszać.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – wyrównać.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie można wykonać białą polewę: masło rozpuścić razem ze śmietaną – zdjąć z palnika i wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę – wymieszać na gładko i odstawić do wystudzenia. Chłodną polewę chwilę ubić, po czym dodać do niej skórkę otartą z limonek.

Wystudzone ciasto nasączyć sokiem wyciśniętym z limonek, a z wierzchu rozsmarować białą polewę – schłodzić w lodówce.

Chłodne ciasto pokroić na kwadraty i każdy ozdobić świeżymi malinami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *