Śliwki niezmiennie kojarzą mi się z jesienią, a że ja z nastroju, usposobienia i urodzenia jestem bezsprzeczną jesienią, to taki wypiek pasuje mi zawsze i jeśli ktoś zastanawia się czy i jemu pasuje, to śmiało odpowiem, że tak, nawet w tak gorące lato jak obecne, zwłaszcza, że te fioletowe cuda już od jakiegoś czasu uśmiechają się do przechodniów i kuszą – kuszą ogromnie.
A jeśli już klimatem zapragnęłam wpasować się w jesień, to połączyłam je z ciężkim, tradycyjnym sernikiem, który mimo wszystko tak przyjemnie rozpływa się na podniebieniu, co raz pochrupując słodką kruszonką – do tego wszystkiego maślany spód, ciutkę śliwkowych powideł i obłoczek z cukru pudru i zyskuje się przepis nie tylko na przepyszne ciasto, ale też przepyszne chwile w towarzystwie osób, którym chce się je obdzielić 😉
Przepis na sernik ze śliwkami i kruszonką (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, na masę serową oraz kruszonkę z: http://gotujebolubie.pl/; dopasowałam do własnej formy i w takich proporcjach podaję)
Spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%
- 6 dużych jajek
- 1, 5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 10 łyżek cukru
- 120 g masła (miękkiego)
Dodatkowo:
- 15-20 sztuk małych śliwek
- 2-3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na spód oraz kruszonkę zagnieść – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym to ciasto na spód wcisnąć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Podpieczony spód posmarować powidłami, potem wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki), na niej, lekko wciskając, poukładać przepołowione śliwki rozcięciami ku górze i obsypać schłodzoną kruszonką (w zasadzie to nie trzeba ścierać na tarce, ponieważ doskonale kruszy się w rękach).
Piec około 2 h, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Przed podaniem z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.