Mini torciki „Kinder Maxi King”

4 bardzo smaczne mini torciki (mini, ponieważ każdy ma 8 cm średnicy, ale mimo wszystko są dość wysokie) inspirowane słynnym batonikiem „Kinder Maxi King”, czyli 3 blaty już tu wielokrotnie prezentowanego ciasta kakaowego (jest idealnie miękkie, wilgotne i mocno kakaowe) nasączone likierem orzechowym i przełożone kremem śmietankowym oraz masą krówkową, po bokach i pomiędzy każdą warstwą oprószone prażonymi orzechami laskowymi, a z wierzchu oblane polewą czekoladową i oczywiście ozdobione posiekanymi batonikami.

Podobnie jak „Kinder Maxi King” najlepiej smakują wyciągnięte prosto z lodówki! 😉

Przepis na mini torciki „Maxi King”  (4 sztuki o średnicy 8 cm) (Przepis na ciasto kakaowe pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto kakaowe (forma o średnicy 25x36cm):

  • 225 g mąki pszennej (tortowej)
  • 90 g gorzkiego kakao
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 225 ml mleka
  • 195 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 4,5 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady z orzechami laskowymi (użyłam „Milki”)
  • 70 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • likier orzechowy (do nasączenia)
  • 3/4 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 80 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • 4 batoniki „Kinder Maxi King”

Sposób przygotowania:

W misce umieścić jajka, mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii – wymieszać ręcznie, rózgą kuchenną, do połączenia.

Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą oraz proszkiem – również wymieszać ręcznie.

Ciasto przelać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Ściąć wierzch. Szklanką o średnicy 8 cm wyciąć 12 okrągłych blatów.

Śmietanę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem − podzielić na 4 równe części, a z każdej z nich odłożyć około 1 łyżkę na posmarowanie wierzchu.

Masę krówkową podgrzać w mikrofali, by była lekko płynna.

Zrobić polewę czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i odstawić do wystudzenia.

Posiekać prażone orzechy laskowe (jeśli nie są kupione już jako prażone, to najpierw uprażyć na suchej patelni, a potem ściągnąć z nich skórkę).

Pokroić batoniki.

Wykonanie:

Każdy torcik składa się z 3 blatów.

Kakaowy blat delikatnie nasączyć likierem orzechowym, posmarować kremem śmietankowym, na niego wyłożyć 1 łyżkę masy krówkowej (tak, by spływała), posypać posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi, przycisnąć drugim blatem, nasączyć likierem, posmarować kremem, potem masą krówkową, obsypać orzechami, przycisnąć ostatnim blatem, nasączyć, posmarować wcześniej odłożoną łyżką kremu śmietankowego,  obsypać orzechami, oblać polewą czekoladową, z wierzchu ozdobić posiekanym batonikiem „Kinder Maxi King”, a po bokach jeszcze obsypać orzechami – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *