Sernik chałwowy z malinami i białą czekoladą

Jakoś w tym roku niespecjalnie koncentrowałam się na wypiekach z dodatkiem malin, bo upiekłam tylko tartę i ciasto limonkowe, ale myślę, że nadrobiłam tym oto sernikiem, na który składa się cienka warstwa kruchutkiego, maślanego ciasta, gęsta, ale jednocześnie kremowa masa serowa z dodatkiem chałwy waniliowej oraz malin, polewa z białej czekolady i jeszcze dużo chałwy i dużo świeżych malin z wierzchu 😉

Sernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu zyskał na elegancji.

A w smaku jest po prostu genialny.

Bardzo polecam, zwłaszcza, że nie ma tu nic trudnego, bo w zasadzie wystarczy tylko zmiksować składniki 🙂

Przepis na sernik chałwowy z malinami i białą czekoladą (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )

Składniki:

Spód:

  • 60 g mąki krupczatki
  • 20 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 36%
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g chałwy o smaku waniliowym
  • 450 g mrożonych malin

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 70 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 2oo g chałwy o smaku waniliowym
  • 2 garstki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki, a na sam koniec, łyżką, delikatnie wmieszać mrożone maliny).

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika), a potem jeszcze 50 minut, w temperaturze 160°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Chłodny sernik z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (śmietankę zagotować, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), naokoło ozdobić rozkruszoną chałwą, a środek wypełnić świeżymi malinami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *