Coś eleganckiego na weekend, ale też na rozmaite uroczystości, czyli torcik „Princessa kokosowa” 😉
3 cieniutkie, lekkie jak puch blaty biszkoptowe nasączone likierem kokosowym, posmarowane konfiturą morelową (ale świetnie sprawdzi się również brzoskwiniowa, pigwowa czy ananasowa) i w całości, czyli w środku oraz z wierzchu otulone aksamitnym kremem śmietankowym, który wzbogaca posiekana w kosteczkę biała czekolada, wiórki kokosowe i masa wafelków.
Torcik jest bardzo delikatny, pięknie się kroi i wcale nie jest aż tak słodki, jakby się mogło wydawać.
Przepis na tort „Princessa kokosowa” (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury morelowej
- likier kokosowy (do nasączenia)
- wiórki kokosowe (do obklejenie boków)
- 80 g posiekanej białej czekolady
- 5 wafelków „Princessa kokosowa”
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 3 blaty.
Składniki na krem zmiksować na sztywno i podzielić na 3 części w proporcjach: 1/3, 1/3 i 1/2 (to będzie na wierzch, boki oraz kwiaty).
Białą czekoladę posiekać i podzielić na 2 równe części.
Wafelki pokroić w trójkąty oraz drobną kosteczkę.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć likierem kokosowym, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć 1/3 kremu, posypać połową posiekanej białej czekolady, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, wyłożyć 1/3 kremu, posypać resztą czekolady, przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, z wierzchu i naokoło posmarować pozostałym kremem (wcześniej odłożyć 2-3 łyżki na kwiaty), boki poobklejać wiórkami kokosowymi, a z wierzchu do połowy ozdobić kwiatami wykonanymi z kremu oraz „Princessą kokosową” (do połowy tortu powbijać trójkąty, a resztę obsypać wafelkami posiekanymi w kosteczkę) – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.