Tort „Princessa kokosowa”

Coś eleganckiego na weekend, ale też na rozmaite uroczystości, czyli torcik „Princessa kokosowa” 😉

3 cieniutkie, lekkie jak puch blaty biszkoptowe nasączone likierem kokosowym, posmarowane konfiturą morelową (ale świetnie sprawdzi się również brzoskwiniowa, pigwowa czy ananasowa) i w całości, czyli w środku oraz z wierzchu otulone aksamitnym kremem śmietankowym, który wzbogaca posiekana w kosteczkę biała czekolada, wiórki kokosowe i masa wafelków.

Torcik jest bardzo delikatny, pięknie się kroi i wcale nie jest aż tak słodki, jakby się mogło wydawać.

Przepis na tort „Princessa kokosowa” (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis  na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury morelowej
  • likier kokosowy (do nasączenia)
  • wiórki kokosowe (do obklejenie boków)
  • 80 g posiekanej białej czekolady
  • 5 wafelków „Princessa kokosowa”

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na krem zmiksować na sztywno i podzielić na 3 części w proporcjach: 1/3, 1/3 i 1/2 (to będzie na wierzch, boki oraz kwiaty).

Białą czekoladę posiekać i podzielić na 2 równe części.

Wafelki pokroić w trójkąty oraz drobną kosteczkę.

 

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem kokosowym, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć 1/3 kremu, posypać połową posiekanej białej czekolady, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, wyłożyć 1/3 kremu, posypać resztą czekolady, przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, z wierzchu i naokoło posmarować pozostałym kremem (wcześniej odłożyć 2-3 łyżki na kwiaty), boki poobklejać wiórkami kokosowymi, a z wierzchu do połowy ozdobić kwiatami wykonanymi z kremu oraz „Princessą kokosową” (do połowy tortu powbijać trójkąty, a resztę obsypać wafelkami posiekanymi w kosteczkę) – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *