Tort „Prince Polo”

Kilka dni temu podałam tutaj przepis na biały tort zainspirowany „Princessą kokosową”, a dzisiaj podam na ciemny tort, do wykonania którego inspiracją był wafelek „Prince Polo” 😉

3 idealnie mięciutkie i puchate blaty kakaowego biszkoptu nasączone likierem orzechowym (wystarczy nim zaledwie potrzeć, bo biszkopt sam w sobie jest dość wilgotny i trzeba uważać, by go nie przemoczyć), dla dodania kwaskowatego akcentu posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki, w całości przełożone oraz posmarowane tylko jednym kremem czekoladowym wykonanym na bazie „Nutelli”, serka mascarpone i śmietany, naokoło i z wierzchu ozdobiony pokruszonymi wafelkami „Prince Polo”, a w środku jeszcze miła niespodzianka w postaci pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady.

Tort jest bardzo smaczny i pomimo tego, że wszędzie jest czekolada, naprawdę nie należy do słodkich wypieków, tylko takich zrównoważonych.

Pięknie się kroi, elegancko prezentuje na stole, więc pasuje na wiele uroczystości, a jest tak delikatny, że wprost rozpływa się w ustach!

Polecam 😉

Przepis na tort „Prince Polo” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżki kremu czekoladowego „Nutella”
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
  • likier orzechowy (do nasączenia)
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 wafle „Prince Polo XXL”

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.

Składniki na krem zmiksować na sztywno i podzielić na 3 części w proporcjach: 1/3, 1/3 i 1/2 (to będzie na wierzch, boki oraz różyczki).

Gorzką czekoladę posiekać i podzielić na 2 równe części.

2 wafle rozkruszyć (na obklejenie boków), a 1 pokroić w drobną kosteczkę (na ozdobienie wierzchu).

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem orzechowym, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/3 kremu, posypać połową posiekanej gorzkiej czekolady, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, wyłożyć 1/3 kremu, posypać resztą czekolady, przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, z wierzchu i naokoło posmarować pozostałym kremem (wcześniej odłożyć 3 łyżki na róże), boki poobklejać pokruszonymi waflami, a z wierzchu, naokoło z brzegu i jeszcze raz w środku, wykonać koła z kremowych różyczek, a wolne przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić posiekanym w drobną kostkę „Prince Polo XXL” – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Torty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *