Coś słodkiego na weekend, czyli torcik tym razem inspirowany batonem „Bounty” 😉
Zawsze idealnie miękki biszkopt czekoladowy przekrojony na 3 nasączone likierem kokosowym blaty, konfitura wiśniowa, masa kokosowa, krem śmietankowy, gorzka czekolada, błyszcząca polewa i oczywiście batoniki „Bounty”.
Staram się, by te wzorowane na popularnych łakociach ciasta nie były zbyt słodkie i tak jest również tym razem, bo torcik jest naprawdę delikatny i zrównoważony w smaku.
Przepis na tort „Bounty” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietany 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 1 puszka gotowej masy kokosowej
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- likier kokosowy (do nasączenia)
- 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
- około 8 kostek gorzkiej czekolady startej na tarce
- 2 batony „Bounty”
- szczypta wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.
Składniki na krem zmiksować na sztywno, odłożyć 4 kopiate łyżki (to będzie do ozdoby wierzchu), a resztę podzielić na 2 części.
40 g gorzkiej czekolady pokroić w dość drobną kostkę.
8 kostek gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce.
Batony pokroić w plasterki.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć likierem kokosowym, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, potem jedną częścią kremu śmietankowego, posypać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, przykryć trzecim blatem, nasączyć, naokoło posmarować pozostałym kremem i poobklejać startą na tarce czekoladą, a z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić bitą śmietaną, pokrojonymi w plasterki batonami „Bounty” oraz wiórkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.