Tort „Bounty”

Coś słodkiego na weekend, czyli torcik tym razem inspirowany batonem „Bounty” 😉

Zawsze idealnie miękki biszkopt czekoladowy przekrojony na 3 nasączone likierem kokosowym blaty, konfitura wiśniowa, masa kokosowa, krem śmietankowy, gorzka czekolada, błyszcząca polewa i oczywiście batoniki „Bounty”.

Staram się, by te wzorowane na popularnych łakociach ciasta nie były zbyt słodkie i tak jest również tym razem, bo torcik jest naprawdę delikatny i zrównoważony w smaku.

Przepis na tort „Bounty” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietany 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy kokosowej
  • 1 słoik konfitury wiśniowej
  • likier kokosowy (do nasączenia)
  • 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • około 8 kostek gorzkiej czekolady startej na tarce
  • 2 batony „Bounty”
  • szczypta wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.

Składniki na krem zmiksować na sztywno, odłożyć 4 kopiate łyżki (to będzie do ozdoby wierzchu), a resztę podzielić na 2 części.

40 g gorzkiej czekolady pokroić w dość drobną kostkę.

8 kostek gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce.

Batony pokroić w plasterki.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem kokosowym, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, potem jedną częścią kremu śmietankowego, posypać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, przykryć trzecim blatem, nasączyć, naokoło posmarować pozostałym kremem i poobklejać startą na tarce czekoladą, a z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić bitą śmietaną, pokrojonymi w plasterki batonami „Bounty” oraz wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *